• Посилання скопійовано

Як скористатися правом на податковий кредит з ПДВ?

Якщо підприємство є платником ПДВ і має товари/послуги, необоротні активи, придбані з ПДВ, то потрібно у загальному порядку відобразити ПК з ПДВ, незалежно від того, чи почали вони використовуватися в діяльності, оподатковуваній чи неоподатковуваній.

Це підтверджують такі норми ПКУ.

Відповідно до п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту відносять суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання (будівництво, спорудження, створення) товарів, послуг, необоротних активів (у тому числі у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного капіталу та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності).

За загальним правилом, згідно з п. 198.2 ПКУ датою віднесення сум ПДВ до ПК вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів на оплату товарів; дата отримання платником податку товарів/послуг. Але це правило не працює для тих, хто застосовує касовий метод обліку ПДВ — у них право на податковий кредит виникає за фактом оплати.

Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається зі сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням (будівництвом, спорудженням) товарів, послуг, необоротних активів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи (див. п. 198.3 ПКУ).

Причому в останньому абзаці п. 198.3 ПКУ зазначено, що ПК нараховують незалежно від того, чи такі товари/послуги та необоротні активи почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

До змісту номеру