• Посилання скопійовано

«Перехідні» бюджетні кошти при реєстрації платником ПДВ

ТОВ перейшло з ЄП 5% на загальну систему оподаткування, ПДВ з 01.10.2024. Акт виконаних робіт від 10.09.2024. Оплата за бюджетні кошти надійде вже після реєстрації платником ПДВ. Чи оподатковується ця операція ПДВ?

У загальному порядку ПЗ з ПДВ визнається на дату події, що відбулася раніше: відвантаження або оплати.

Проте датою виникнення ПЗ у разі постачання товарів/послуг з оплатою за бюджетні кошти є дата зарахування таких коштів на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачі платіжних послуг або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом (п. 187.7 ПКУ).

Тобто якщо оплата буде проведена саме за бюджетні кошти, то для потреб оподаткування ПДВ ця подія буде першою, і підприємство має скласти ПН за такою операцією.

Ставка ПДВ та порядок його розрахунку встановлені ст. 194 ПКУ. А саме: відповідно до пп. 194.1.1 ПКУ податок становить 20, 7 і 14 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

Проте і ціна товарів/послуг, якщо вона містить ПДВ, зазначається у договорі та первинних документах разом із виокремленням суми ПДВ. Наприклад, ціна така-то, в тому числі ПДВ стільки-то. Зараз цього немає, адже на момент укладення договору і фіксування ціни підприємство-постачальник ще не було платником ПДВ.

Позаяк ситуація змінилася, то до акта надання послуг вносити зміни вже не потрібно. Але може бути доречно скласти додатковий акт чи інший подібний документ, яким уточнити долю ПДВ. Водночас треба внести зміни до наявного договору або укласти додаткову угоду до нього, де прописати щодо ПДВ — чи нарахувати на наявну ціну, чи ПДВ «сидітиме» у складі колишньої ціни. При цьому, чиїм коштом буде сплачено це ПДВ, залежить від домовленості з покупцем.

Звісно, що постачальникові вигідніше збільшити ціну на суму ПДВ. Проте покупець на це може не погодитися й вимагати збереження ціни. Бо ж послугу він повернути вже не зможе (адже вона споживається у момент надання), а плани переходу на загальну систему оподаткування постачальник, найімовірніше, мав раніше, ніж надавав таку послугу. Тобто якщо покупець погодиться і вартість послуг була 10 000 грн, то після 01.10.2024 їх вартість становитиме 12 000 грн.

Якщо ж сторони не дійдуть згоди щодо додавання ПДВ до вартості послуг, доведеться розглянути варіант зменшення ціни таким чином, аби загальна сума з ПДВ дорівнювала вартості послуг. Тобто ціна договору в такому разі становитиме 10 000 грн, у т. ч. ПДВ — 1 666,67 грн.

Утім, будь-яке рішення щодо зміни ціни треба зафіксувати у додатковій угоді до договору.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь