• Посилання скопійовано

Яку фінзвітність подавати мікропідприємству — платнику податку на прибуток?

Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства, тому подає спрощений фінзвіт раз на рік. З 01.10.2024 воно стало платником податку на прибуток. Як подавати фінансову звітність: за 9 місяців чи річну?

Проміжну фінансову звітність складають:

— середні та великі підприємств. Класифікація підприємств відповідно до ст. 2 Закону про бухоблік;

— малі підприємства, які складають фінзвітність за формами №1-м, №2-м за НП(С)БО 25 та ведуть облік за НП(С)БО.

Не подають проміжну фінзвітність, а звітують за підсумками року за формами №1-мс, №2-мс:

— мікропідприємства;

— непідприємницькі товариства (крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності).

Отже, платники податку на прибуток повинні орієнтуватися на класифікацію, наведену в Законі про бухоблік. Якщо вони залишаються мікропідприємствами, то зміна системи оподаткування не вплине на форму фінзвітності — вони, як і раніше, складатимуть фінзвітність для мікропідприємств.

Проте платники податку на прибуток мають враховувати норми ПКУ.

Відповідно до норм ПКУ підприємство стає платником податку на прибуток з 1 жовтня 2024 року і відзвітує в річній декларації за результатами 4 кварталу, додавши річну фінзвітність за 2024 рік. Проміжну фінансову звітність за 9 місяців 2024 р. за нормами ПКУ начебто подавати не потрібно. Але як в такому разі визначити фінрезультат до оподаткування, що зазначається в рядку 02 декларації з податку на прибуток?

Дивимося з цього приводу відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.20.02): «За який період у рядках 01 та 02 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств враховуються доходи та фінансовий результат до оподаткування платника податку, який перейшов зі спрощеної системи оподаткування в середині року?».

ДПС відповідає, що у рядках 01 та 02 Декларації враховуються показники доходу від будь-якої діяльності та фінансового результату до оподаткування, визначені відповідно до правил бухгалтерського обліку, за період перебування такого платника на загальній системі оподаткування. Водночас, враховуючи особливості визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, разом з такою Декларацією платник податку повинен подати фінансову звітність, у тому числі, за період перебування на спрощеній системі оподаткування.

Тобто, в розглядуваній ситуації платнику потрібно буде подати два комплекти фінзвітності — як за 9-ть місяців, так і за рік.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь