• Посилання скопійовано

Що буде, якщо відповідальний за військовий облік не пройшов підвищення кваліфікації?

На підприємстві 12 військовозобов’язаних. На бухгалтера покладено обов’язок ведення військового обліку з доплатою. Якщо бухгалтер не пройшов підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку і не має сертифіката, чи будуть штрафні санкції?

Підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, здійснюється не рідше ніж один раз на п’ять років (п. 12 Порядку №1487).

При цьому заклади освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників, повинні мати ліцензії на таку діяльність та кожні два роки погоджувати з Генеральним штабом Збройних Сил програми підготовки.

Потребу в підвищенні кваліфікації цих працівників підприємства визначають щороку до 1 жовтня (п. 12 Порядку №1487). Таку потребу доречно передбачати у наказі.

Адже згідно з п. 72 Порядку №1487 підприємства щороку до 1 лютого видають накази про стан військового обліку за минулий рік та завдання на наступний рік на підставі звітів, результатів вжитих заходів та перевірок стану військового обліку минулого року відповідно до компетенції.

Крім того, наказами підприємств визначаються завдання щодо методичного забезпечення військового обліку, підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, інші заходи щодо поліпшення стану військового обліку, а також затверджуються плани перевірок стану військового обліку на підприємствах, які перебувають у сфері їх управління.

Формально, коли саме відповідальній особі потрібно підвищувати кваліфікацію з ведення військового обліку для отримання сертифіката, Порядком №1487 не визначено. Проте сказано, що таке підвищення має бути обумовлено наказом, виданим до 1 жовтня.

Не наголошено і з якої дати потрібно брати відлік 5 років. Вважаємо, орієнтуватися в такому разі треба на дату, якою запроваджено обов’язковість підвищення кваліфікації відповідальною особою. Ця норма з’явилася з 5 січня 2023 року (п. 8 Порядку №1487), а доти навчання не проходив ніхто. Тож наразі маємо ще кілька років (приблизно 3,5 року) для того, аби пройти підвищення кваліфікації.

Отже, підприємству, в якого працівник, відповідальний за ведення військового обліку, не пройшов підвищення кваліфікації, штраф поки що не загрожує.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру