• Посилання скопійовано

Доплати за гіг-контрактами та їх оформлення

Резидент Дія Сіті має укладені гіг-контракти, згідно з якими нараховуються доходи виконавцям. Планується, крім винагороди за гіг-контрактом, виплачувати виконавцям додаткову винагороду або доплату. Чи обов’язково оформляти на неї акт виконаних робіт виконавцям за гіг-контрактом?

Чи обов’язково підписувати акт виконаних робіт з виконавцями за гіг-контрактом?

Гіг-контракт із гіг-спеціалістом не вважається первинним документом, хоч на його підставі й виплачують винагороду. Проте це лише договір, за яким у майбутньому має відбутися певна господарська операція — виконання робіт. Саме виконання робіт має бути оплачено і результат таких робіт оформлено первинним документом.

Первинний документ — це документ, який містить відомості про господарську операцію (ст. 1 Закону про бухоблік). Первинний документ може бути довільної форми, але він має містити обов’язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та п. 2.3 Порядку №88. Підприємство може самостійно розробити форму первинного документа, якщо немає типових форм, розроблених нормативними документами.

Отже, резидент Дія Сіті повинен упровадити первинний документ, яким оформлюватимуться результати господарських операцій, а саме результати отриманих послуг від гіг-спеціаліста та виплата винагороди за них. Як правило, це акт виконаних робіт та/або звіт виконаних робіт.

За виконані протягом місяця роботи (надані послуги) гіг-спеціалістові виплачують винагороду в розмірі, порядку та строки, що визначені сторонами у гіг-контракті (ст. 17).

За Законом №1667 розмір винагороди за гіг-контрактом може встановлюватися за угодою сторін у різноманітних варіантах:

— за певний період (наприклад, щомісяця);

— залежно від обсягу виконаних робіт чи кількості часу (ст. 19);

— погодинно (ст. 21) тощо.

Важливо: якщо виконання робіт ще не закінчено, а гіг-спеціаліст отримує щомісячну винагороду, то для її обчислення він може скласти місячний звіт про виконаний обсяг робіт, а акт виконаних робіт (чи інший первинний документ) буде складено після закінчення цієї роботи.

Яким чином оформлюють доплати гіг-контрактникам?

Закон №1667 надає працівникам соціальні гарантії, зокрема додаткові компенсаційні виплати чи гарантії (ст. 20 Закону №1667), які визначаються гіг-контрактом або внутрішніми документами резидента Дія Сіті тощо.

Крім того, у ч. 7 ст. 22 Закону №1667 зазначено, що резидент Дія Сіті може оплачувати матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги чи інші додаткові блага для гіг-спеціаліста на власний розсуд або якщо це передбачено гіг-контрактом.

Таким чином, норми профільного закону гарантують гіг-спеціалістам право на доплати.

Виплату таких доплат гіг-спеціалістам резидент Дія Сіті має право здійснювати на власний розсуд шляхом оформлення наказу керівника або ж надавати їх, якщо це обумовлено безпосередньо у гіг-контракті. У другому випадку теж видається наказ керівника, але вже з посиланням на певний пункт гіг-контракту. Для здійснення таких доплат оформлення акта виконаних робіт та/або звіту виконаних робіт не потрібне.

Яка ставка ПДФО застосовується на доплату за гіг-контрактом?

Не забуваймо, що суму доплат доведеться оподаткувати:

— ПДФО: 5%, якщо річний розмір доходу не перевищує еквівалент 240 тисяч євро, або 18%, якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір (пп. 170.14-1.3 ПКУ);

— ЄСВ — 22% від мінімальної заробітної плати (ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ);

— військовим збором — 1,5% (п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру