• Посилання скопійовано

Допомога по вагітності та пологах на умовах неповного робочого часу

Чи враховуються при нарахуванні допомоги по вагітності та пологах суми доплат до мінімальної зарплати з графи 13 додатка 1 єдиної звітності? Працівниця працювала неповний робочий день.

Позаяк із запитання чітко незрозуміло, яку саме доплату та графи додатка 1 єдиної звітності мав на увазі бухгалтер: доплату до мінімальної зарплати (за ст. 3-1 Закону про оплату праці), яка нараховується до зарплати працівника, чи все ж таки доплату до мінімального розміру ЄСВ, розглянемо обидві доплати.

Так, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 18 Закону №1105).

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, обчисленої за Порядком №1266, і не залежить від страхового стажу (ч. 1 ст. 19 Закону №1105).

Якщо до відпустки працівниця працювала на умовах неповного робочого часу, то цілком можлива ситуація, що нарахована їй зарплата була меншою за мінімальну заробітну плату. Міг бути меншим за мінімальну зарплату й оклад працівниці. А позаяк це основне місце роботи, то ЄСВ за неї доплачували до мінімального розміру.

Доплата до мінімальної зарплати

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ст. 3-1 Закону про оплату праці).

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Але: така доплата відображається у додатку 1 єдиної звітності одним рядком у складі нарахованої зарплати працівнику за певний звітний місяць.

Середньоденна заробітна плата обчислюється виходячи з нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, на яку нараховано ЄСВ (п. 3 Порядку №1266).

Позаяк доплата до мінімальної заробітної плати включається до фонду оплати праці (згідно з пп. 2.2.1 Інструкції №5) і на неї нараховують ЄСВ, така виплата враховується при розрахунку допомоги по вагітності та пологах.

Доплата ЄСВ до мінімального розміру

Роботодавці, у яких працюють працівники за основним місцем роботи, зобов’язані сплачувати ЄСВ не менше від мінімального розміру (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Тож, якщо працівник за основним місцем роботи працював на умовах неповного робочого часу, бухгалтер мав провести доплату ЄСВ до мінімального розміру. Доплату ЄСВ до мінімального розміру відображають у додатку 1 єдиної звітності окремим рядком за КТН «13» у графі 09: при цьому різницю між сумами мінімальної зарплати та фактично нарахованою зарплатою відображають у графі 18, а саму доплату ЄСВ (нараховану на цю різницю) — у графі 20.

Оскільки доплата ЄСВ до мінімального розміру не входить до фонду оплати праці, бо не передбачена Інструкцією №5, попри те що ЄСВ сплачується роботодавцем, — така виплата не враховується при розрахунку допомоги по вагітності та пологах.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру