• Посилання скопійовано

Яку ставку ВЗ застосовувати, якщо орендна плата нарахована у вересні 2024, а виплачена у жовтні?

З 1 жовтня 2024 планується підвищення військового збору до 5%. Чи можна нарахувати орендну плату за земельні паї та сплатити податки у вересні, показати нарахування у додатку 4ДФ за ІІІ квартал, а виплачувати вже в IV кварталі? Які наслідки та чи будуть додаткові питання у банку при знятті коштів?

17 вересня 2024 року ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, яким передбачається, зокрема, підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Планується, що незалежно від дати його прийняття підвищення ставки діятиме з 01.10.2024.

Згідно з поставленим запитанням підприємство планує нарахувати орендну плату до 01.10.2024 та виплатити її вже після набрання чинності змінами, запропонованими законопроєктом №11416-д. Тож з’ясуймо, чи може підприємство нарахувати орендну плату у вересні та виплатити у жовтні, застосувавши стару ставку ВЗ 1,5%.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюють у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, за ставкою 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування (пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Об’єктом оподаткування відповідно є дохід від надання майна у лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) (пп. 164.2.5 ПКУ), що включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Загальний оподатковуваний дохід — це будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

Своєю чергою, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО та ВЗ, зобов’язаний утримувати такий податок зі суми такого доходу за його рахунок.

Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платникові ПДФО, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду (пп. 168.1.5 ПКУ).

Нараховуючи у вересні 2024 орендну плату, підприємство має нарахувати і ВЗ за ставкою 1,5%, що діє на момент нарахування. Через те що така орендна плата виплачуватиметься у жовтні, донараховувати й доплачувати ВЗ до ставки 5% не потрібно. За умови невиплати доходу треба буде сплатити ВЗ до бюджету до 30.10.2024. Але ставка ВЗ щодо такого вересневого доходу при цьому не зміниться.

У додатку 4ДФ у ІІІ кварталі буде показано нарахування орендної плати та податків, а у IV кварталі — виплату орендної плати.

Працівники банку перевіряють лише наявність сплати ВЗ, але не контролюють розміру сплаченого внеску. За наявності платіжок на сплату ВЗ та ПДФО хоч і на 1 грн банк має провести виплату орендної плати адресатові платежу.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру