• Посилання скопійовано

Юридична особа — платник єдиного податку продає земельну ділянку

Підприємство — платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% та ПДВ придбало земельну ділянку і планує продати її за ціною, нижчою від ціни придбання. Чи потрібна експертна оцінка? Який платити єдиний податок?

Чи є обов’язковою експертна оцінка?

Юридичні правила. Договір купівлі-продажу земельної ділянки укладається у письмовій формі й підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває у податковій заставі (ст. 657 ЦКУ).

При посвідченні правочинів відчуження земельних ділянок у випадках, установлених ст. 13 Закону про оцінку земель та ст. 172 ПКУ, нотаріус вимагає надати йому документи про грошову оцінку відчужуваної земельної ділянки (пп. 1.11 гл. 2 розд. ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій).

Податкові правила. Якщо сторонами договору будуть юрособи, оцінка не є обов’язковою.

Але якщо покупцем є фізособа, потрібно врахувати таку норму ПКУ. Згідно з підпунктом «е» пп. 164.2.17 ПКУ визначено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у пп. 165.1.53 ПКУ.

Тобто якщо земельну ділянку в юрособи придбаває фізособа за ціну нижчу, ніж її звичайна ціна, яка відповідає її ринковій ціні, то розмір знижки є додатковим благом для фізособи й оподатковується у загальному порядку із застосуванням натурального коефіцієнта як до негрошової виплати.

І тоді доцільно провести експертну оцінку, щоб визначити розмір індивідуальної знижки.

Оподаткування продажу земельної ділянки платником ЄП та ПДВ

Підпунктом 197.1.21 ПКУ від оподаткування ПДВ звільнено операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, які розміщені під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абз. 1 пп. 197.1.13 ПКУ).

Юрособа — платник єдиного податку третьої групи у разі продажу земельної ділянки як окремого об’єкта власності включає до складу доходів усі надходження коштів, отримані від продажу такої земельної ділянки, у звітному періоді (кварталі) їх отримання. Зазначена норма передбачена п. 292.2, пп. 296.1 ПКУ.

Тобто з метою оподаткування ПДВ та єдиним податком експертна оцінка теж не потрібна.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру