• Посилання скопійовано

Випробний термін для працівника у ФОПа на ЄП ІІ групи

Чи може ФОП на ЄП ІІ групи найняти на роботу працівника з випробним терміном та як оформити?

ФОП, незалежно від групи, як і будь-який інший роботодавець, може встановлювати працівникам випробний термін. Згідно зі ст. 26 КЗпП, роботодавець має право встановити для працівника під час прийняття його на роботу випробний термін, окрім осіб, визначених ч. 3 цієї статті.

Випробний термін обумовлюється угодою сторін та встановлюється з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається.

Увага: строк випробування під час прийняття на роботу не може перевищувати трьох місяців. Але в окремих випадках може тривати й до 6 місяців, проте лише за погодженням із профспілкою, якої у ФОПа немає (ст. 27 КЗпП). При цьому строк випробування робітників (тобто працівників робітничих професій) під час прийняття на роботу не може перевищувати одного місяця!

Хто належить до працівників, КЗпП не визначає. Але це робить Класифікатор професій (за кодами КП 6 — 9). Проте будь-який працівник (у т. ч. робітник) не може бути допущений до роботи, у тому числі й на умовах випробного терміну, без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та без повідомлення податкової про прийняття працівника на роботу (ч. 4 ст. 24 КЗпП).

Отже, підприємець має право встановити випробний термін працівникові, якого приймає на роботу, за його згодою й прописати це в наказі.

Якщо після закінчення випробного терміну працівник не відповідає вимогам, як правильно його звільнити?

У разi встановлення роботодавцем невiдповiдностi працiвника посадi, на яку його прийнято, або виконуванiй роботi роботодавець має право впродовж строку випробування звiльнити такого працiвника, письмово попередивши його про це за три днi (ст. 28 КЗпП).

Пiдстави припинення трудового договору визначенi ст. 36 КЗпП. Звiльнення працiвника через установлення його невiдповiдностi посадi, на яку його прийнято, або виконуванiй роботi впродовж строку випробування передбачено п. 11 ст. 40 КЗпП i є звiльненням з iнiцiативи роботодавця.

Якщо працівникові не підходить робота, він звільняється за ст. 38 КЗпП за власним бажанням?

У перiод випробування на працiвникiв поширюється законодавство про працю.

Якщо пiд час випробування одна зі сторiн звернулася до iншої з пропозицiєю припинити трудовий договiр на пiдставi ст. 38 КЗпП у певний строк, а iнша сторона погодилася на це, то трудовий договiр припиняється незалежно вiд наявностi чи вiдсутностi випробування.

Звільнитися можна і за п. 1 ст. 36 КЗпП — за угодою сторiн. Така угода може виникнути, якщо одна зі сторiн трудового договору пропонує припинити трудовi вiдносини, iнша — погоджується. Так само визначається i дата припинення трудових вiдносин за угодою сторiн. Жодних умов щодо строкiв погодження пропозицiї або вiдмови у наданнi згоди законодавством про працю не встановлено.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру