• Посилання скопійовано

Знижка покупцю за обсяги продажу товару

Продавець надає покупцю знижку за обсяги придбаного ним товару (знижка зараховується у рахунок майбутніх постачань). Як відобразити таку операцію в обліку?

Будь-яка господарська операція ідентифікується за сутністю та потребує відповідного оформлення правочину. Якщо продавець планує надати покупцю знижку, то вона має бути передбачена договором. Якщо цього в договорі немає, то потрібно укласти додаткову угоду — це допоможе уникнути двозначності у трактуванні операції.

Увага: якщо знижку надано до виконання договору, то в обліку її не відображаємо, бо договір містить ціну товару вже зі знижкою.

Якщо знижка надається на партію товару, постачання якої вже відбулося, то треба скласти акт про зміну ціни, на підставі якого буде відкориговано суму визнаного доходу, і зменшення ПЗ з ПДВ (постачальник складає РК до ПН).

Але, відповідно до наведеної в запитанні умови, знижка надається у рахунок майбутніх постачань, тож покупець повинен розрахуватися за попередніми постачаннями, а наступне буде вже за меншою ціною. Позаяк ціна вже постаченого товару не переглядається, дохід за ними не зменшується і РК до ПН складати не треба.

У покупця, який придбав товар з метою перепродажу й отримав на нього знижку від постачальника за виконання умов договору, відображення в обліку буде таке:

— Д-т 28 К-т 631 — зменшення вартості товару методом «червоне сторно», якщо знижка надається після придбання, а товар ще перебуває на складі;

— Д-т 641 К-т 631 — РК до ПН зменшення за методом «червоне сторно».

Якщо знижка буде надана на частину майбутнього постачання товару, він буде оприбуткований за ціною з урахуванням знижки. ПК буде сформовано з ПДВ у ціні товару з урахуванням знижки.

Якщо сума бонусу перекриє всю суму вартості майбутньої поставки, тоді маємо безоплатне постачання цієї партії товару і підприємству-покупцю треба буде оприбуткувати товар за справедливою вартістю: Д-т 281 К-т 718. ПК з цієї операції не буде.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру