• Посилання скопійовано

Щодо нарахування та сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.07.2024 №3859/ІПК/99-00-21-02-01/ІПК

Суттєво. У разі якщо органом місцевого самоврядування не визначені порядок та норматив відрахування частини чистого прибутку (доходу) для комунальних унітарних підприємствам, відрахування платежу ними не здійснюється.

!  Комунальним унітарним підприємствам

Державна податкова служба України розглянула звернення Комунального підприємства стосовно підтвердження чинності роз’яснень, наданих листом Міністерства доходів і зборів України щодо нарахування та сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету, та, керуючись статтею 52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

У зверненні зазначено, що Комунальне підприємство підпорядковане та підзвітне управлінню майном обласної ради. Розпорядженням про обласний бюджет області на 2024 рік не встановлено розмір частини чистого прибутку (доходу), яка підлягає зарахуванню до місцевого бюджету у 2024 році.

Відповідно до листа Міністерства доходів і зборів України від 13.11.2013 №24082/7/99-99-03-02-17, який розміщено на сайті ДПС, у разі відсутності порядку та нормативів відрахування частини чистого прибутку (доходу) для комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, визначеного відповідними місцевими радами, відрахування до місцевих бюджетів частини чистого прибутку (доходу) комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями не здійснюється.

Підприємство просить надати податкову консультацію щодо чинності роз’яснень, наданих вищенаведеним листом Міністерства доходів і зборів України щодо нарахування та сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету.

Слід зазначити, що відповідно до пункту 52.1 статті 52 Кодексу за зверненням платників податків у паперовій або електронній формі контролюючий орган, визначений підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 Кодексу, надає їм безоплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на такий контролюючий орган. Надання індивідуальних податкових консультації з питання підтвердження чинності роз’яснень, розміщених на вебпорталі ДПС, Кодексом не передбачено.

Водночас повідомляємо, що лист Міністерства доходів і зборів України від 13.11.2013 №24082/7/99-99-03-02-17, який розміщено на вебпорталі ДПС, є чинний та наданий в умовах діючого на час його видання законодавства.

Щодо відрахування до місцевих бюджетів частини чистого прибутку (доходу) комунальними унітарними підприємствами у разі, якщо органами місцевого самоврядування не встановлено порядок та норматив відрахування

Згідно з частиною першою статті 143 Конституції України територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві податки і збори відповідно до закону; утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади. Держава фінансує здійснення цих повноважень у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету України або шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому законом порядку окремих загальнодержавних податків, передає органам місцевого самоврядування відповідні об’єкти державної власності (частина третя статті 143 Конституції України).

Частиною другою статті 327 Цивільного кодексу України встановлено, що управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

При цьому пунктом 29 частини першої статті 26 Закону України від 21 травня 1997 року №280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішується питання встановлення для підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, розміру частки прибутку, яка підлягає зарахуванню до місцевого бюджету.

Відповідно до пункту 35 частини першої статті 64, пункту 12 частини першої статті 64-1, пункту 16 частини першої статті 66 Бюджетного кодексу України до складу доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад, районних, обласних бюджетів належить частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до бюджету, в порядку, визначеному відповідними місцевими, районними, обласними радами.

Отже, у разі якщо органом місцевого самоврядування не визначені порядок та норматив відрахування частини чистого прибутку (доходу) до місцевого бюджету для комунальних унітарних підприємствами та їх об’єднань, відрахування платежу до місцевого бюджету такими комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями не здійснюється.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру