• Посилання скопійовано

Фізособа отримала дивіденди від КІК не у повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?

Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не у повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів у декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір за такою декларацією?

Фізособа у 2023 р. отримала іноземний дохід у вигляді дивідендів (пп. 14.1.268, п. 14.1.55 ПКУ).

Щоб відзвітувати за іноземні доходи, платник повинен:

— визначити джерело виплати доходу та резидентом якої країни він є;

— проаналізувати нормативні документи щодо уникнення подвійного оподаткування;

— взяти підтвердні документи щодо отриманого доходу та сплачених податків;

— скласти та подати декларацію про майновий стан та доходи з урахуванням іноземних доходів;

— за потреби сплатити ПДФО та ВЗ.

Відповідно до наведеної умови фізособа у 2023 р. відповідає вимогам пп. 14.1.213 ПКУ та є податковим резидентом України. Тому треба відзвітувати та сплатити податки в Україні.

Перед звітуванням перевіряємо, чи є міжнародні угоди щодо уникнення подвійного оподаткування між Україною та країною, де зареєстрована КІК.

Якщо міжнародна угода є, то для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п. 13.5 ПКУ).

Зарахувати можна ПДФО. А ВЗ не зараховується і його доведеться сплачувати в Україні.

Платником ПДФО та ВЗ стосовно іноземних доходів є фізособа-резидент (пп. 162.1.1 ПКУ).

Контролююча особа КІК зобов’язана визначити частину прибутку КІК та включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній декларації та оподатковується за ставкою 18% (пп. 170.13.1 ПКУ).

Проте скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу контролюючої особи, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи зі всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 млн євро на кінець звітного періоду (пп. 39‑2.4.2.1 ПКУ).

Як роз’яснювали податківці ще у листопаді 2023 року, додаток КІК до декларації про майновий стан не подають та рядок 10.14 розділу ІІ декларації не заповнюють. Але вже в інформаційному листі №3/2024 (див. «ДК» №18/2024) у відповіді на запитання 2.4 вони кажуть таке: «Рядок 10.14 Декларації і рядки додатка КІК є обов’язковими для заповнення, містять числове поле або літери, тому за відсутності об’єкта оподаткування або податку в кожному з них зазначається нуль». Чи означає це, що нульовий додаток КІК теж треба подавати? Для впевненості радимо отримати ІПК з цього питання саме для себе.

Прибуток КІК розподілено до подання звіту про КІК.

Підпунктом 170.13.2 ПКУ визначено, що у разі розподілу контролюючою особою прибутку КІК (його частини) до моменту подання звіту про КІК та включення зазначеної частини прибутку КІК до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній податковій декларації, до такого фактично отриманого (розподіленого) доходу застосовують ставку податку відповідно до пп. 167.5.4 ПКУ — 9%.

Увага: при цьому отримана частина прибутку КІК не підлягає повторному включенню до загального оподатковуваного доходу в календарному році, в якому вона фактично отримана (розподілена) (пп. 170.13.2.3 ПКУ).

У наведеному випадку, на нашу думку, можна орієнтуватися на загальні норми оподаткування та відображення дивідендів у декларації про майновий стан та доходи. Тобто ставка для дивідендів фізособи — 9%, а дохід визнають за касовим методом.

У декларації про майновий стан за 2023 р. треба зазначити фактично отримані дивіденди за 2023 р. Відповідно до пп. 12 п. 2 р. ІІI Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 №859, заповнення граф рядка 10.10 таке:

— у графі 3 — сума іноземних доходів, перерахована у гривні, з урахуванням норм п. 164.4 ПКУ;

— у графі 6 — сума ПДФО за ставкою 9%;

— у графі 7 — сума ВЗ, 1,5%, що її платник має самостійно сплатити до бюджету.

Також треба буде подати підтвердні документи щодо розподілу й отримання іноземних доходів.

Щодо суми дивідендів, яка буде отримана у 2024 р., то, на нашу думку, відзвітувати слід буде у 2025 р. за 2024 р., якщо фізособа на момент виплати буде резидентом України. Тож коригування декларації за 2023 р. робити не потрібно.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру