• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій

!  СГ, ВПО

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України внесло чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309.

Зміни стосуються, зокрема, територіальних громад Донецької, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.

Наказ Мінреінтеграції від 12.04.2024 №108
чинний з 19.04.2024


Оновлено Положення про форму та зміст структури власності

!  Юрособам

Міністерство фінансів виклало в новій редакції Положення про форму та зміст структури власності, затверджене наказом Мінфіну від 19.03.2021 №163.

На відміну від чинної редакції Положення, яка не має обмеження за колом юросіб, на яких воно поширюється, вимоги цього Положення в новій редакції не поширюються на юросіб, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснюють НБУ, НКЦПФР, а також осіб, зазначених у ч. 8 ст. 5-1 розд. I Закону про фінмоніторинг.

Структура власності відображає:

всіх осіб, які прямо або опосередковано володіють однією юрособою самостійно чи спільно з іншими особами (всі учасники юрособи та кожної особи у кожному ланцюзі контролю/володіння);

всіх осіб, які незалежно від формального володіння мають можливість значного або вирішального впливу на керівництво чи діяльність юрособи;

розмір участі (відсоток корпоративних прав), який належить кожній фізичній та/або юридичній особі, кожному трасту та/або іншому подібному правовому утворенню в іншій юрособі, трасті або іншому подібному правовому утворенні.

Установлено, що протягом 6 місяців з дня набрання чинності цим наказом для цілей застосування абз. 2 п. 4 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про фінмоніторинг інформація про структуру власності юрособи, раніше подана держреєстратору за формою та змістом, установленими попередньою редакцією цього Положення, вважається повною за відсутності таких фактів:

змін у структурі власності юрособи;

виявлення неточностей чи помилок у раніше поданій держреєстратору інформації про структуру власності юрособи.

Докладніше див. у наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 02.04.2024 №161
набирає чинності через 90 днів з дня припинення
або скасування воєнного стану в Україні


Зміни до Закону про публічні закупівлі та Основ законодавства про охорону здоров’я

!  Фармацевтам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.04.2024 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо договорів керованого доступу».

Зокрема, частину 5 ст. 3 Закону «Про публічні закупівлі» доповнено новим пунктом 24, відповідно до якого його дія не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є оригінальні (інноваційні) лікарські засоби, що підлягають закупівлі за договорами керованого доступу, які укладаються відповідно до закону МОЗ або за його дорученням особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, з власником реєстраційного посвідчення на оригінальний (інноваційний) лікарський засіб або уповноваженим ним представником (далі — заявник).

За результатами такої закупівлі протягом 3 р. д. з моменту укладення договору керованого доступу в електронній системі закупівель оприлюднюється звіт про цей договір, укладений без використання електронної системи закупівлі. У цьому звіті зазначається інформація про:

заявника;

міжнародну непатентовану назву лікарського засобу (за наявності);

торговельну назву лікарського засобу;

форму випуску та дозування лікарського засобу;

строк дії договору керованого доступу.

Крім того, Основи законодавства України про охорону здоров’я доповнено терміном «Оригінальний (інноваційний) лікарський засіб» — це лікарський засіб, що був уперше у світі зареєстрований на основі повного комплекту документів щодо його якості, безпеки та ефективності (повної реєстраційної інформації).

Закон України від 21.03.2024 №3622-IX
чинний з 19.04.2024


Діє Закон щодо врегулювання окремих питань діяльності ФГВФО, НБУ та НКЦПФР

!  Вкладникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.04.2024 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку».

Так, змінами до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» визначено, що вимоги вкладників включаються до реєстру акцептованих вимог кредиторів:

у сумі, визначеній у реєстрі відшкодувань вкладникам для здійснення виплат, затвердженому виконавчою дирекцією Фонду на загальну суму, що підлягає відшкодуванню вкладникам такого банку на кінець дня, що передує дню початку тимчасової адміністрації банку, — у разі виведення банку з ринку у спосіб, визначений п. 1 ч. 2 ст. 39 цього Закону, або ліквідації банку, щодо якого прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку з підстав, визначених ч. 2 ст. 77 Закону про банки;

у сумі фактично задоволених Фондом вимог вкладників у межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами та наданої Фондом приймаючому або перехідному банку фінансової підтримки — у разі виведення банку з ринку у спосіб, визначений п. 2 — 4 ч. 2 ст. 39 цього Закону.

Також зміни внесено до законів «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків», «Про Національний банк України», «Про валюту і валютні операції» і «Про правотворчу діяльність».

Закон України від 21.03.2024 №3624-IX
чинний з 19.04.2024 та вводиться в дію з 19.04.2025


Опубліковано Закон про адмінвідповідальність за порушення у сфері лобіювання

!  Лобістам

У газеті «Голос України» 18.04.2024 було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері лобіювання».

Змінами до КУпАП, зокрема:

запроваджено новий вид адміністративного стягнення у вигляді заборони здійснення лобіювання, яке може застосовуватися тільки як додаткове. Заборона здійснення лобіювання призначається судом строком на один рік, коли її спеціально передбачено в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини Кодексу;

встановлено адміністративну відповідальність за незаконне здійснення лобіювання та порушення законодавства у сфері лобіювання.

Закон України від 21.03.2024 №3620-IX
набирає чинності через 2 місяці з дня початку функціонування
Реєстру прозорості, але не пізніше 01.01.2025


Оновлено форму Звіту про обсяги реалізованих послуг

!  Надавачам послуг

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1-послуги (квартальна) «Звіт про обсяги реалізованих послуг», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 31.05.2022 №119, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 08.04.2024 №97 чинний з 08.04.2024


Звіт про виробництво промислової продукції за видами — за новою формою

!  Промвиробникам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1-П (місячна) «Звіт про виробництво промислової продукції за видами», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб та ФОП відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 03.05.2023 №171, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 08.04.2024 №94 чинний з 08.04.2024


Звіт про заборгованість з оплати праці — форму оновлено

!  Працедавцям

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 23.06.2022 №195, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 15.04.2024 №115 чинний з 15.04.2024


Ділову активність торговців і ремонтників обстежуватимуть за новими формами

!  Підприємствам торгівлі, СТО

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №2К-Т (квартальна) «Обстеження ділової активності підприємства оптової та роздрібної торгівлі, з ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів», яка вводиться в дію з 1 січня 2025 року. Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2025 втратить чинність наказ Держстату від 15.03.2023 №119, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 17.04.2024 №119 чинний з 17.04.2024


Держстат оновив форму Звіту про оплату населенням житлово-комунальних послуг

!  Підприємствам ЖКГ

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1-заборгованість (ЖКГ) (квартальна) «Звіт про оплату населенням житлово-комунальних послуг», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 28.09.2023 №273, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 15.04.2024 №112 чинний з 15.04.2024


Звіт про використання добрив і пестицидів подаватиметься за новою формою

!  Аграріям

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №9-сг (річна) «Звіт про використання добрив і пестицидів», яка вводиться в дію зі звіту за 2024 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2025 втратить чинність наказ Держстату від 14.03.2023 №107, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 04.04.2024 №88 чинний з 04.04.2024


Оновлено Звіт про надходження сільгосптварин на переробні підприємства

!  М’ясокомбінатам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №11-заг (квартальна) «Звіт про надходження сільськогосподарських тварин на переробні підприємства», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 14.03.2023 №108, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 04.04.2024 №89 чинний з 04.04.2024


Про основні показники роботи авіапідприємства звітуватимуть за новою формою

!  Авіапідприємствам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №51-ца (місячна) «Звіт про основні показники роботи авіаційного підприємства», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 31.05.2022 №124, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 08.04.2024 №101 чинний з 08.04.2024


Нова форма статспостереження про витрати на утримання робочої сили

!  Працедавцям

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1-РС (один раз на чотири роки) «Звіт про витрати на утримання робочої сили», яка вводиться в дію з 1 січня 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2025 втратить чинність наказ Держстату від 23.08.2022 №227, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 15.04.2024 №113 чинний з 15.04.2024


Оновлено форму Звіту про транспортування вантажів магістральними трубопроводами

!  Трубопровідникам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №12‑труб (місячна) «Звіт про транспортування вантажів магістральними трубопроводами», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 01.06.2022 №130, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 08.04.2024 №98 чинний з 08.04.2024


Звіт до Держстату про виконання будівельних робіт подаватимуть за новою формою

!  Будівельникам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1-кб (місячна) «Звіт про виконання будівельних робіт», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 07.09.2023 №263, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 09.04.2024 №106 чинний з 09.04.2024


Нові форми статзвітів щодо продажу і запасів товарів (продукції) в оптовій торгівлі

!  Оптовим торговцям

Державна служба статистики затвердила форми державного статистичного спостереження:

№1-опт (місячна) «Звіт про обсяг оптового товарообороту», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2025 року;

№1-опт (квартальна) «Звіт про продаж і запаси товарів (продукції) в оптовій торгівлі», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2025 року.

Зазначені форми державного статистичного спостереження поширюються на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 31.05.2022 №114, яким затверджено наразі чинні форми цих звітів.

Наказ Державної служби статистики України
від 10.04.2024 №110 чинний з 10.04.2024

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру