• Посилання скопійовано

Чи змінювати ліцензію при встановленні додаткової ємності для зберігання пального?

У заяві на отримання ліцензії в 2022 році зазначено місце зберігання пального з типом об’єкта оподаткування «213» (завод), відповідно до форми №20-ОПП, і в ліцензії на 5 років визначено ліміт 20 000 л. У 2023 році придбано ще одну ємність, і фактично кількість зберігання пального збільшилася до 30 000 л. Чи подавати форму №20-ОПП? Чи подавати заяву на збільшення ліміту в ліцензії на зберігання пального?

Зміни до ліцензії

Відповідно до ст. 15 Закону №4811, для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою додатково подають засвідчені заявником копії таких документів:

— документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою чи інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;

1 Закон України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

— акт введення в експлуатацію об’єкта, або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним чи зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним чи зберігання пального;

— дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Далі у ст. 15 Закону №481 сказано, що суб’єкти господарювання, що здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, копій зазначених документів не подають. Такі суб’єкти господарювання у заяві зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне розташування.

У разі зміни відомостей, зазначених у виданій суб’єктові господарювання (у тому числі іноземному суб’єктові господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) ліцензії (за винятком змін, пов’язаних із реорганізацією суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) та/або зміни типу акціонерного товариства), суб’єкт господарювання зобов’язаний у місячний термін з дня внесення таких змін звернутися до органу, який видав ліцензію, з відповідною заявою.

Форма заяви нормативними документами не затверджена. Але місцеві податкові органи на своїх ресурсах поширюють зразки таких заяв, які мають рекомендаційний характер. Так, у зразку заяви, що його наводить Херсонська ДПС, подано інформацію і про загальну місткість резервуарів.

Таким чином, якщо у ліцензії зазначено обсяг зберігання 20 000 л, але фактично придбано ще одну ємність й обсяг зберігання збільшився до 30 000 л, потрібно у місячний термін з дня таких змін подати до податкового органу заяву про внесення змін до раніше виданої ліцензії.

Заяву на внесення змін подають у довільній формі. Причому можна орієнтуватися на зразок заяви на видачу ліцензії, посилання на яку ми навели у примітці.

Яка відповідальність за перевищення ліміту зазначеного в ліцензії на місце зберігання палива?

Штраф за зберігання пального без наявності ліцензії — 500 000 гривень (ст. 17 Закону №481).

Але в описаній ситуації ліцензія наявна і є чинною, але до неї не внесено змін. Закон №481 не передбачає санкцій за несвоєчасне внесення змін у ліцензію. Тому, на наш погляд, штрафів не має бути.

Проте думка податкового органу з цього питання нам невідома. У будь-якому разі рекомендуємо подати заяву на внесення змін до ліцензії, нехай навіть і з перевищенням установленого строку.

Чи подавати форму №20-ОПП?

Якщо інформація про місце зберігання подавалася з типом «213» (завод), то внаслідок придбання ще однієї ємності місце зберігання буде фактично поліпшене — збільшиться обсяг зберігання. Але при цьому первісно надана у формі №20-ОПП інформація не зміниться.

Тому, на наш погляд, подавати форму №20‑ОПП не потрібно.

Проте податкова служба може мати іншу думку з цього питання, тож для уникнення непорозумінь може бути доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру