• Посилання скопійовано

Чи нараховується ЄСВ на авторську винагороду?

ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно на авторську винагороду нараховувати ЄСВ?

Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці1, та суми винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абз. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ2).

1 Закон України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці».

2 Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією №51.

Водночас види виплат, що здійснюються за кошти роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, визначено Переліком №11702.

1 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 №5.

Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 №1170.

Винагорода, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та/або оплата їхньої праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві, не є базою нарахування ЄСВ (п. 9 розділу І Переліку №1170). Отже, виплачена фізособі винагорода за авторським договором на створення наукового твору (як і твору літератури чи мистецтва) не є базою нарахування ЄСВ. Якщо ж авторська винагорода (гонорар) виплачується штатному працівникові редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві, то така винагорода є базою нарахування ЄСВ.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру