• Посилання скопійовано

Ліцензію анульовано: як зберігати пальне?

Підприємство придбало ПММ 28.03.2024. Акцизну накладну від продавця зареєстровано 28.03.2024. Заяву на анулювання ліцензії у зв’язку зі зміною адреси акцизного складу підприємство подало 26.03.2024. Витяг із розпорядження щодо анулювання ліцензії на зберігання ПММ для власних потреб датовано 28.03.2024. Коли ліцензія на зберігання вважається анульованою? Чи можна передати на зберігання пальне, якщо ліцензію анульовано?

Ліцензія

Анулювання ліцензії — позбавлення суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного СГ, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) права на провадження діяльності, зазначеної в ліцензії (ст. 1 Закону №4811).

1 Закон України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Орган, який видав ліцензію, ухвалює рішення про анулювання у формі розпорядження (ст. 3 Закону №481).

Після видачі/анулювання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального податковий орган вносить відповідні відомості до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального не пізніше наступного робочого дня з дня видачі/анулювання відповідної ліцензії.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання СГ розпорядження про її анулювання в електронній формі засобами електронного зв’язку (ст. 15 Закону №481).

Таким чином, дата анулювання ліцензії — це дата отримання розпорядження про її анулювання в електронній формі засобами електронного зв’язку. Якщо підприємство отримало таке розпорядження 28.03.2024, то саме з цієї дати ліцензія анульована.

Позаяк акцизна накладна складена 28.03.2024, то фізично пальне вже переміщено на акцизний склад/ місце зберігання й отримувачем є саме підприємство-покупець. За умови анулювання ліцензії штрафу не уникнути. У цій ситуації можна укласти договір відповідального зберігання, але є нюанси.

Відповідальне зберігання

Підприємство-покупець за відсутності ліцензії може укласти договір відповідального зберігання з іншими суб’єктами господарювання, за умови наявності у таких осіб ліцензії на зберігання пального або ліцензії на оптову торгівлю з місцем оптової торгівлі пальним.

Відповідальне зберігання — це господарська операція, що здійснюється платником податків і передбачає передачу згідно з договорами схову матеріальних цінностей на зберігання іншій фізичній чи юридичній особі без права використання у господарському обороті такої особи з подальшим поверненням таких матеріальних цінностей платникові податків без зміни якісних або кількісних характеристик (пп. 14.1.32 ПКУ).

Передача пального на відповідальне зберігання є реалізацією пального у розумінні пп. 14.1.212 ПКУ, бо передбачає його фізичну передачу. В цьому разі акцизна накладна має бути складена саме на зберігача, що за дорученням фактично отримує пальне. При поверненні пального його поклажодавцю/власникові зберігач складе акцизну накладну.

Таким чином:

— ліцензія вважається анульованою з дати отримання розпорядження про її анулювання засобами електронного зв’язку;

— за відсутності ліцензії на зберігання суб’єкт господарювання може укласти договір на відповідальне зберігання, за умови що зберігач має ліцензію на зберігання пального або ліцензію на оптову торгівлю з місцем оптової торгівлі пальним.

Щоб уникнути штрафів за зберігання пального без ліцензії, таке пальне потрібно було передати на зберігання іншому СГ саме 28.03.2024.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру