• Посилання скопійовано

Мобілізований працівник: чи табелювати позначкою «ІН» вихідні дні?

Позначку «ІН» щодо мобілізованого працівника ставити лише в робочі дні (звичайна п’ятиденка) чи в усі (календарні) дні місяця? В якому нормативному документі це написано?

Табель обліку робочого часу є документом, що є підставою для нарахування заробітної плати працівникам та ведення статистичних спостережень.

Форма табеля затверджена наказом Держстату від 05.12.2008 №489. Табель складається з двох частин. У першій проставляють умовні позначення елементів робочого часу, а у другій наводять інформацію про працівників, де:

— у верхній частині проставляють щоденні відомості про відпрацьовані години або неявки на роботу;

— у нижній частині зазначають відпрацьовані години (в т. ч. години роботи у вихідні та святкові дні, надурочні, нічні тощо) та причини нез’явлень на роботу (різні види відпусток, лікарняні, прогули тощо).

Час проходження працівником служби відображають у табелі літерним кодом «ІН» або цифровим кодом 22 (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадянських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо).

Отже, у табелі період починаючи з дня мобілізації й надалі (до демобілізації та повернення на роботу) роботодавець має відображати мобілізованого працівника за літерним кодом «ІН» разом із вихідними днями.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру