• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024. Розмір орендної плати було зменшено з 12 000 грн до 10 000 грн на місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?

Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
ТОВ — платник податку на прибуток на загальних підставах оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Послуги оплачуються з особистої картки працівника. Виписка за акаунтом є актом наданих послуг і здійснюється у гривнях, а оплата — в інвалюті. Як відшкодувати працівникові витрати на конвертацію валют?

Мобілізований працівник: чи табелювати позначкою «ІН» вихідні дні?
Позначку «ІН» щодо мобілізованого працівника ставити лише в робочі дні (звичайна п’ятиденка) чи в усі (календарні) дні місяця? В якому нормативному документі це написано?

Роялті у ліцензіата: облік
За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об’єкта права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті у бухобліку?

Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і, використовуючи власні приміщення, верстати, електроенергію, робочу силу тощо, виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?

Особливості ПДВ у разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
Фізособа — працівник бюджетної установи сплатила з особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із цією установою і ТОВ договором про надання послуг. Як провести цей платіж у бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?

Утримання з вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
Чи треба утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченим кредитом з вихідної допомоги при звільненні працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?

До змісту номеру