• Посилання скопійовано

Суть справи

Відокремлений підрозділ та повідомлення №20-ОПП
В ІПК від 07.03.2024 №1208/ІПК/99-00-12-01-02 (див. «ДК» №17/2024) надано роз’яснення щодо подання повідомлення №20-ОПП при створенні відокремленого структурного підрозділу. Але залишаються питання повторності подання, зокрема при наданні приміщення такому підрозділу.

Індексація зарплати — ще не зараз
У 2024 році поріг індексації наразі не перевищено. Отже, у квітні й травні 2024 року всім, у кого базовим місяцем ще є грудень 2023 р. (оклад з цього місяця не зростав), а також тим, хто збільшував оклад з початку 2024 року, індексацію нараховувати не треба.

Особливості діяльності ФОПа-бухгалтера
Фізособа планує зареєструвати ФОПа для провадження діяльності у сфері бухгалтерського обліку. Які особливості такої діяльності?

Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
Якщо ФОП має наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом під час перевірки? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024, а за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 (це вже 17 днів). Чи це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?

Штрафи щодо ЄСВ: пам’ятка від редакції
Які є види штрафів на сьогодні? В яких випадках накладаються адмінштрафи? Як сплатити борг з ЄСВ? Які є види порушень щодо помилок в єдиній звітності?

Як відкрити представництво в Італії
ТОВ планує відкрити представництво на території Італії. На окремий баланс його не ставлять, але планують делегувати йому право нараховувати та сплачувати зарплату працівникам-нерезидентам (в євро). Чи можна так виплачувати зарплату і як її оподатковувати?

Авансовий звіт і первинні документи до нього в е-формі
Чи можна складати авансовий звіт в е‑формі та підписувати його ЕЦП? Чи можуть надаватися підтвердні документи до нього в е-формі? В які строки подавати авансові звіти?

Безоплатне користування: чи визнавати дохід?
Верховний Суд вважає, що безоплатне надання права користування торговельними марками можливе. При цьому в ПКУ немає визначення розміру доходу від безоплатного користування торговельними марками.

Облік доходів і витрат ФОПами-«загальниками»
В якій формі можна вести типову форму обліку? Як виправляти помилки у ній? Які нюанси у заповненні типової форми у разі застосування платіжних терміналів? Відповідаємо на найчастіші запитання ФОПів-«загальників».

Бухгалтерська програма знищена: що робити?
Під час війни трапляється, що внаслідок бойових дій знищуються комп’ютери, на яких вели бухоблік і складали звітність. Проте ДПС і ВС вважають, що це лише тимчасові технічні проблеми. Особливо якщо з деяких податків звітність було подано, а з інших — ні.

Декретні для ФОП за несплати ЄСВ
ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачувала ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе у квітні, чи дасть їй це право отримати допомогу по вагітності і пологах від ПФУ?

Продаж БПЛА: що з ПДВ?
Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?

До змісту номеру