• Посилання скопійовано

Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи

Якщо ФОП має наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом під час перевірки? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024, а за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 (це вже 17 днів). Чи це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно у робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а за відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону про оплату праці).

Отже, виплата заробітної плати здійснюється не рідше ніж двічі на місяць, де першою половиною місяця вважаються 15 календарних днів з 1 до 15 числа, а другою половиною, відповідно, — з 16 до 30 (31).

Тобто заробітна плата за першу половину місяця може виплачуватися, наприклад, у період не пізніше ніж з 16 до 22 числа, а за другу половину, відповідно, — з 1 до 7 числа.

Проте звертаємо увагу, що конкретні терміни виплати заробітної плати мають бути встановлені роботодавцем самостійно в колективному договорі або іншому нормативному акті роботодавця.

Тож якщо у підприємця в наказі зазначено, що виплата зарплати має проводитися 15 і 30 (31) числа місяця, то це і є встановлені ним строки, які не можна порушувати.

Водночас ч. 2 ст. 115 КЗпП та ч. 2 ст. 24 Закону про оплату праці встановлено: якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

При цьому наступну виплату заробітної плати здійснюватимуть у дні, визначені колективним договором або іншим нормативним актом роботодавця. Тобто інтервал у 16 календарних днів стосується лише виплат у межах одного місяця. Отже, якщо заробітна плата виплачується раніше строку, встановленого колдоговором чи іншим нормативним документом, то наступна виплата не переноситься. При цьому між фактичними виплатами з урахуванням перенесень може виникнути проміжок часу, що перевищить 16 календарних днів, — і це не буде порушенням.

Отже, зарплата, яка була виплачена за березень 2024 року 29.03.2024, є такою, що виплачена в строк, а зарплата за І половину квітня, яка має бути виплачена 15.04.2024, теж буде виплачена в строк. І те, що проміжок між березневою зарплатою і зарплатою за І половину квітня 2024 року становитиме 17 днів, не буде порушенням строків виплати, бо строки виплати з місяця в місяць не переносяться, вони діють у межах тільки одного місяця.

У разі порушення законодавства про оплату праці передбачено притягнення винних осіб до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством (ст. 36 Закону про оплату праці).

Роботодавці несуть фінансову відповідальність за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць та виплату її не в повному обсязі у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року — 24 000,00 грн) (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Також ст. 41 КУпАП визначено адміністративну відповідальність: від 30 до 100 н. м. д. г. (510,00 — 1 700,00 грн). За повторне протягом року порушення — від 100 до 300 н. м. д. г. (1 700,00 — 5 100,00 грн).

Нормативна база

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру