• Посилання скопійовано

Гарантійний платіж зараховано у рахунок погашення штрафів за розірвання договору оренди: облік та оподаткування

Підприємство орендує приміщення. У першому місяці сплачено гарантійний платіж (оплата за останній місяць оренди). Договір розірвано достроково з ініціативи орендаря. Гарантійний платіж зараховано у рахунок погашення штрафних санкцій за розірвання договору оренди. Як відобразити цю операцію в обліку?

Штрафні санкції не підлягають оподаткуванню ПДВ (п. 188.1 ПКУ). У разі зарахування попередньої оплати, зокрема гарантійного платежу, в рахунок погашення штрафних санкцій сума такої попередньої оплати змінює цільове призначення (не спрямовується у рахунок оплати вартості послуг оренди).

Орендодавець повинен скласти РК на дату зміни цільового призначення (дату додаткової угоди про розірвання договору оренди) на ту суму передоплати, яка спрямовується на оплату штрафних санкцій та неустойки. Причина коригування в цьому разі — «повернення товару або авансових платежів», тому що анулюється оподатковувана операція. Відображення у бухобліку сторін покажемо в таблиці.

Таблиця

Відображення у бухобліку зарахування гарантійного платежу в рахунок погашення штрафів


з/п
Господарська операція Кореспонденція рахунків
Д-т К-т
В обліку орендаря
1. Нараховано штрафну санкцію за дострокове розірвання договору оренди 948 685
2. Погашено штраф за рахунок гарантійного платежу 685 39
3. Сторно ПДВ, складено РК 641 644
В обліку орендодавця
1. Гарантійний платіж зараховується у рахунок погашення штрафної санкції за дострокове розірвання договору оренди 681 715
2. Сторно ПДВ, складено РК 643 641

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру