• Посилання скопійовано

Облік дозволу на видобування корисних копалин

Підприємство придбало через аукціон дозвіл на видобування корисних копалин, внесло гарантійний внесок через аукціон та доплатило у Казначейство різницю, а також оплатило всі витрати, які були зазначені у протоколі аукціону. Як відобразити все це в обліку?

Такий дозвіл на видобування корисних копалин відповідає ознакам нематеріального активу і належить до групи прав користування природними ресурсами (п. 5 НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи»).

Первісна вартість придбаного нематеріального активу складається з ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов’язаних із його придбанням та доведенням до стану, в якому він придатний для використання за призначенням. Фінансові витрати не включаються до первісної вартості нематеріальних активів, придбаних (створених) повністю або частково за рахунок запозичень (за винятком фінансових витрат, які включаються до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до НП(С)БО 31 «Фінансові витрати») (п. 11 НП(С)БО 8).

З огляду на зазначене нематеріальні активи, призначені для використання у господарській діяльності платника податку, підлягають амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ. При цьому фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації на такі нематеріальні активи відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності та зменшується на суму розрахованої амортизації таких нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Спеціальний дозвіл на користування надрами — це документ, що видається Державною службою геології та надр України і засвідчує право юридичної чи фізичної особи на користування надрами з метою видобування корисних копалин.

У цьому випадку всі витрати на отримання цього дозволу утворюють вартість дозволу як нематеріального активу.

Відображення отримання дозволу в бухгалтерському обліку показано в таблиці.

Таблиця

Відображення в бухгалтерському обліку отримання дозволу на видобування корисних копалин


з/п
Господарська операція Кореспонденція рахунків
Д-т К-т
1. Оплачено всі витрати на отримання дозволу: гарантійний внесок та решта вартості дозволу, інші витрати згідно з протоколом аукціону 377* 311
2. Усі витрати, понесені на отримання дозволу, збираються на рахунку капітальних інвестицій 154 377
3. Введено в експлуатацію дозвіл 121 154
4. Амортизація дозволу** 92 133
* Рахунок 377 обрано з огляду на те, що дозвіл надається тільки після оплати, тож Держгеонадра розглядається як дебітор, який повинен надати дозвіл.
** Амортизацію дозволу відносять до адміністративних витрат згідно з п. 18 НП(С)БО 16 «Витрати» як амортизацію нематеріальних активів загальногосподарського використання.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру