• Посилання скопійовано

Власна агропродукція віддається безкоштовно

Підприємство-виробник планує надати вирощене ним насіння кукурудзи клієнтові безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування цієї операції ПДВ та податком на прибуток?

Податок на додану вартість

Безоплатно надані товари — це товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів (пп. 14.1.13 ПКУ).

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об’єкти застави позичальникові (кредиторові), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу/орендарю (п. 185.1 ПКУ). При цьому база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів не може бути нижчою від звичайних цін (п. 188.1 ПКУ).

Звичайна ціна — ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін (пп. 14.1.71 ПКУ).

З огляду на зазначене вище операція з безоплатної передачі насіння кукурудзи клієнтові є об’єктом оподаткування ПДВ. Визначення ринкової ціни доцільно зафіксувати, зробивши вибірку з електронних ресурсів, або, по змозі, документально — даними статистичної служби або ТППУ.

Як роз’яснює ДПС у ЗІР, підкатегорія 101.16, при цьому складають дві ПН:

одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання,

іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни над фактичною ціною.

Або ж не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, може бути складена зведена ПН з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання.

З досвіду: продукція, що передається, використовується клієнтом безпосередньо у господарській діяльності, і для спрощення обліку її все ж мінімально оцінюють, наприклад 1 грн. Передачу оформлюють видатковою накладною.

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, визначені відповідними положеннями ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Безоплатна передача кукурудзи з рекламною метою є витратами на збут підприємства й обліковується в загальному порядку.

Якщо ж підприємство застосовує податкові різниці, то фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму безоплатно наданих товарів:

— особам, що не є платниками податку (крім фізосіб, які є платниками ПДФО);

— платникам податку, які є пов’язаними особами (якщо отримувач безоплатно наданих товарів задекларував від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано безоплатно надані товари, за умови що такі товари були враховані у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування);

— платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ, крім безоплатно наданих товарів неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такої передачі товарів, для яких застосовується положення підпункту 140.5.9 цього пункту (пп. 140.5.10 ПКУ).

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру