• Посилання скопійовано

Авто для в/ч: який вид допомоги?

Неприбуткова організація отримала пожертву на придбання авто для військової частини. Придбала валюту, оплатила нерезиденту й імпортувала авто. При перетині кордону оформлено декларацію на перевезення гуманітарного вантажу, де отримувач — військова частина, а в CMR отримувач — неприбуткова організація. Для в/ч це благодійна чи гуманітарна допомога? Як звітувати?

Гуманітарна допомога є різновидом благодійної допомоги. Це випливає зі змісту ст. 2 Закону про гумдопомогу.

Надання благодійної допомоги регламентується Законом про благодійництво. А гуманітарної допомоги — обома законами, але насамперед Законом про гумдопомогу, а потім — Законом про благодійництво.

На відміну від благодійної допомоги, гуманітарна допомога має визнаватися гуманітарною Мінсоцполітики або Радою міністрів АРК, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями (див. ст. 5 Закону про гумдопомогу).

Але на період воєнного стану механізм визнання товарів гуманітарною допомогою, пропуску через митний кордон України та митного оформлення, отримання, надання, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, що ввозиться на митну територію України, визначається Порядком №953.

До 01.04.2024 пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги може здійснюватися також за місцем перетину митного кордону України шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком 1 до Порядку, без зазначення унікального коду гуманітарної допомоги, який надається автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги (пропуск товарів без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги)(див. п. 2-1 Постанови №953).

Відповідно до п. 2-2 Постанови №953, пропуск через митний кордон та митне оформлення гуманітарної допомоги у вигляді транспортних засобів для осіб, визначених згідно з ч. 2 ст. 6 Закону про гумдопомогу, здійснюється без письмового підтвердження від таких осіб. Цільове використання таких транспортних засобів підтверджується звітом про наявність та розподіл гуманітарної допомоги (за формою додатка 3 до Порядку №953), поданим відповідно до Порядку №953.

Звіт потрібно подати протягом 90 к. д. з дати митного оформлення гуманітарної допомоги за декларацією (п. 14 Порядку №953).

Звіт подають в електронній формі на сайті Єдиного реєстру отримувачів (див. п. 2 Порядку №953).

З наведеного випливає, що в цій ситуації ввезення авто є гуманітарною допомогою, на наш погляд, як для неприбуткової організації, так і для військової частини.

Це також означає, що неприбуткова організація має зазначати про таку гуманітарну допомогу у Звіті про наявність та розподіл гуманітарної допомоги, про який ми сказали вище.

Крім того, таку гуманітарну допомогу слід відображати у Звіті про використання доходів неприбуткової організації та в додатку ГД.

Нормативна база

  • Закон про благодійництво — Закон України від 05.07.2012 №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».
  • Закон про гумдопомогу — Закон України від 22.10.1999 №1192-XIV «Про гуманітарну допомогу».
  • Порядок №953 — Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 05.09.2023 №953.
  • Постанова №953 — Постанова КМУ від 05.09.2023 №953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру