• Посилання скопійовано

Суть справи

Скасування відрядження: пам’ятка для бухгалтера
Які є причини для скасування відрядження? Як документально оформити скасування? Що робити з придбаними заздалегідь квитками на проїзд? У які строки працівник повинен повернути кошти у разі надання авансу? Чи складати авансовий звіт у разі скасування?

Нарахування зарплати з квітня 2024 року
З 1 квітня 2024 року розмір мінімальної зарплати зросте з 7 100 грн до 8 000 грн на місяць. Як це вплине на оплату праці та оподаткування виплат працівникам?

Гумдопомога фізособам і заповнення додатка ГД
Організація імпортувала гуманітарну допомогу, скориставшись спрощеним порядком імпорту. Відтак допомога надана фізособам. Як заповнити додаток ГД до Звіту неприбуткової?

МЗП 8 000 грн з 1 квітня: наслідки для бізнесу
Від розміру мінімальної зарплати залежать не лише витрати на оплату праці, а й розмір деяких податків, а також штрафи за порушення трудових відносин та норм ПКУ. Проте не всі вони змінюються через зміну МЗП з квітня 2024 року.

Авто для в/ч: який вид допомоги?
Неприбуткова організація отримала пожертву на придбання авто для військової частини. Придбала валюту, оплатила нерезиденту й імпортувала авто. При перетині кордону оформлено декларацію на перевезення гуманітарного вантажу, де отримувач — військова частина, а в CMR отримувач — неприбуткова організація. Для в/ч це благодійна чи гуманітарна допомога? Як звітувати?

Індексація у березні: проводити чи ні?
Зміни у порядку індексації заробітної плати, внесені законами про Держбюджет у 2023 й 2024 роках, викликали багато запитань у роботодавців. І ось маємо вже березень 2024 року, але запитань не меншає.

Власна агропродукція віддається безкоштовно
Підприємство-виробник планує надати вирощене ним насіння кукурудзи клієнтові безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування цієї операції ПДВ та податком на прибуток?

Який ЄСВ та ЄП для ФОПів з 1 квітня
Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 квітня 2024 року підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Чи зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп? Які «воєнні» пільги залишаться чинними?

Злиття підприємств: що з тероборонцями?
Керівник комунального підприємства, яке зливається з іншим, є добровольцем ДФТГ і виконує обов’язки як доброволець протягом усього робочого дня. Чи можна розірвати з ним трудовий договір у зв’язку з реорганізацією підприємства?

Дні проходження МСЕК і розрахунок середньої з/п
День установлення МСЕК інвалідності та дні огляду МСЕК не включають до обчислення у майбутньому середньої зарплати для розрахунку лікарняних: так роз’яснює ПФУ в листі від 20.02.2024 №2800-030401-8/10415 (див. «ДК» №12/2024).

Ввезення товарів у митному режимі імпорту
Якою датою оприбуткувати імпортний товар? Як формується митна вартість товару при ввезенні і як вона відображається у бухобліку? Коли визнавати імпортний податковий кредит з ПДВ? Відповідаємо на найпоширеніші запитання імпортерів.

Робота за графіком 2/2: табелювання і зарплата
Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють позмінно, два дні через два. Оклад — 7 100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7 100 грн? Чи робити щомісяця графік змінності? Що писати в трудовому договорі?

До змісту номеру