• Посилання скопійовано

Гумдопомога фізособам і заповнення додатка ГД

Організація імпортувала гуманітарну допомогу, скориставшись спрощеним порядком імпорту. Відтак допомога надана фізособам. Як заповнити додаток ГД до Звіту неприбуткової?

Попередні зауваження

Нижче наведено наш погляд щодо особливостей заповнення окремих граф додатка ГД. Але позаяк нормативними документами це питання не врегульовано, то для уникнення непорозумінь з податковими органами може бути доречно отримати ІПК.

Як заповнити графу 2 розділу ІІ додатка ГД, якщо донор — фізособа?

Встановленого нормативними документами порядку заповнення додатка ГД немає. Тому слід заповнювати, орієнтуючись на назви відповідних граф.

Графа 2 розділу ІІ додатка ГД називається «Найменування організації, яка надала гуманітарну допомогу, країна».

Найменування — це назва організації згідно зі статутними документами. Аналог для фізособи — це прізвище, ім’я, по батькові (за наявності). Тому, на наш погляд, потрібно зазначати ПІБ і країну.

Але аж ніяк не «фізична особа» і «країна така-то», адже в назві графи йдеться про найменування, а не про вид особи, яка надає допомогу.

У спрощеній МД немає номера МД і коду УКТ ЗЕД — як заповнювати ці графи додатка ГД?

На період воєнного стану механізм визнання товарів гуманітарною допомогою, пропуску через митний кордон України та митного оформлення, отримання, надання, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, що ввозиться на митну територію України, визначається Порядком №9531.

До 01.04.2024 пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги може здійснюватися також за місцем перетину митного кордону України шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою, заповненої особою, яка перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком 1 до Порядку, без зазначення унікального коду гуманітарної допомоги, який надається автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги (пропуск товарів без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги) (див. п. 2-1 Постанови №9532).

1 Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 05.09.2023 №953.

2 Постанова КМУ від 05.09.2023 №953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану».

Цілком зрозуміло, що форма додатка ГД не враховує таких особливостей.

Але в графах з 10 до 12 розділу ІІ додатка ГД мають наводитися дані митної декларації, за якою товари ввезено на митну територію України. У примітці до цих рядків зазначено, що їх заповнюють при ввезенні товарів на митну територію України.

Тобто якщо гуманітарну допомогу ввезено на митну територію України, то ці графи треба заповнювати.

На наш погляд, тут слід зазначити номер і дату декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою. Треба заповнити, на наш погляд, і графу про код УКТ ЗЕД, у 10-значному форматі. Такий код має визначити організація, яка складає додаток ГД.

Як зазначати набувачів-фізосіб у розділі ІІІ додатка ГД?

До граф 2 і 3 «Набувач» розділу ІІІ додатка ГД є примітка, в якій написано: якщо набувачами гуманітарної допомоги є фізособи, у графі 3 розділу III зазначають загальну кількість фізосіб-набувачів, які отримали гуманітарну допомогу в звітному (податковому) періоді; графу 2 розділу III не заповнюють.

А решту граф розділу ІІІ додатка ГД заповнюють у загальному порядку, згідно з назвою відповідних граф.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру