• Посилання скопійовано

Бухоблік техрегламенту виробництва продукції

Підприємство замовило науково-дослідному інституту розроблення технологічного регламенту виробничого процесу: від закупівлі сировини до виробництва продукції. Роботи виконано. За актом приймання-передачі підприємство отримало науково-технічну продукцію — техрегламент на суму 192 000 грн, у т. ч. ПДВ — 32 000 грн. Як відобразити у бухобліку?

На наш погляд, отриманий підприємством техрегламент слід обліковувати у складі нематеріальних активів на субрахунку 124 «Права на об’єкти промислової власності».

Для цього маємо такі підстави:

Згідно з нормами п. 4 НП(С)БО 8:

— нематеріальний актив — немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований;

— розробка — застосування підприємством результатів досліджень та інших знань для планування і проєктування нових або значно вдосконалених матеріалів, приладів, продуктів, процесів, систем або послуг до початку їхнього серійного виробництва чи використання;

— придбаний або отриманий нематеріальний актив відображають у балансі, якщо є імовірність одержання майбутніх економічних вигід, пов’язаних із його використанням, та його вартість може бути достовірно визначена (п. 6 НП(С)БО 8).

Відповідно до п. 7 НП(С)БО 8 нематеріальний актив, отриманий унаслідок розробки, слід відображати у балансі за умов, якщо підприємство має:

— намір, технічну можливість та ресурси для доведення нематеріального активу до стану, в якому він придатний для реалізації або використання;

— можливість отримання майбутніх економічних вигід від реалізації або використання нематеріального активу;

— інформацію для достовірного визначення витрат, пов’язаних із розробкою нематеріального активу.

Технічний регламент — це нормативно-правовий акт, в якому визначено характеристики продукції або пов’язані з ними процеси та методи виробництва, включаючи відповідні адміністративні положення, додержання яких є обов’язковим (ч. 1 ст. 1 Закону від 15.01.2015 №124-VIII «Про технічні регламенти та оцінку відповідності»).

Тобто техрегламент — це певна інформація, якою керуються під час виготовлення продукції. Продукція буде продана, і підприємство отримає дохід від цього. Таким чином, від використання техрегламенту буде отримано економічні вигоди. Інформація техрегламенту не має матеріальної форми і може бути ідентифікована. Вартість техрегламенту відома. Зарахований до складу НМА техрегламент амортизують у загальному порядку, протягом очікуваного строку використання.

Бухгалтерський облік показано у таблиці.

Таблиця

Бухоблік розроблення техрегламенту

Найменування господарської операції Д-т К-т Сума, грн
Перераховано попередню оплату виконавцю 371 311 192 000
Відображено ПК з ПДВ 641 644 32 000
Отримано техрегламент за актом 154 631 160 000
Відображено ПДВ 644 631 32 000
Зараховано заборгованість за передоплатою із зобов’язанням за отриманим техрегламентом 631 371 192 000
Зараховано техрегламент на баланс 124 154 160 000
Нараховано амортизацію (сума умовна) 23, 91 133 2 667

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру