• Посилання скопійовано

Дизайн, виробництво та продаж ювелірних виробів: яку систему оподаткування обрати ФОПу?

Фізособа планує діяльність з виготовлення унікальних художніх та ювелірних виробів за індивідуальним замовленням клієнтів. Цикл включає дизайн та виготовлення виробу з металів (у т. ч. коштовних), каміння, емалі, деревини, шкіри тощо. У разі використання коштовних металів є можливість клеймування у відповідних державних установах. Далі — реалізація виробів в Україні і за кордоном. Яку систему оподаткування можна обрати для такої діяльності?

Не можуть бути платниками єдиного податку 1, 2 та 3 груп фізособи-підприємці, які здійснюють, зокрема, видобування, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення (крім виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) (пп. 291.5.1 ПКУ).

З цього робимо висновок, що ФОПам на єдиному податку можна займатися виробництвом, постачанням, продажем (реалізацією) ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Але перша група ЄП не призначена для цього виду діяльності, бо вона дозволяє тільки продаж товарів на ринку. Якщо ФОП бажає продавати вироби в Україні та за кордоном, йому можна обрати другу або третю групу ЄП.

Виробництво і торгівля ювелірними виробами не підпадає під поняття «незалежна професійна діяльність». Незалежна професійна діяльність — це участь фізособи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізособою-підприємцем (за винятком випадку, передбаченого п. 65.9 ПКУ) та використовує найману працю не більш як чотирьох фізосіб (пп. 14.1.226 ПКУ).

Також ФОП може виробляти і продавати ювелірні вироби на загальній системі оподаткування, яка врегульована статтею 177 ПКУ. На загальній системі оподатковується чистий дохід, тобто виручка за мінусом дозволених витрат (п. 177.4 ПКУ).

Щоб оцінити, яка система оподаткування буде вигідна саме для цієї діяльності, потрібно зробити прогнозний розрахунок доходів та витрат, розрахувати податкові платежі за спрощеною та загальною системою оподаткування і дійти відповідних висновків.

І ще: ФОП, який торгує ювелірними виробами за готівку або приймає на оплату платіжні картки (тобто уклав із банком договір еквайрингу), повинен застосовувати РРО або ПРРО, а також вести товарний облік.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру