• Посилання скопійовано

Чи потрібно нараховувати земельний податок в умовах припинення госпдіяльності?

Підприємство не працює понад два роки. У власності має земельну ділянку під промисловими об’єктами. Чи нараховувати в цих умовах земельний податок?

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування (пп. 269.1.1 ПКУ).

Об’єкти оподаткування земельним податком:

— земельні ділянки, які перебувають у власності;

— земельні частки (паї), які перебувають у власності;

— земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування (пп. 270.1.1 ПКУ).

Тому немає значення, чи використовує підприємство земельні ділянки, чи ні. Ключовим є наявність об’єкта оподаткування.

Окремо у ПКУ виділено пільги щодо сплати земельного податку юрособами (ст. 282 ПКУ) та земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню земельним податком (ст. 283 ПКУ та 283-1 ПКУ).

Також власники та користувачі земельних ділянок не нараховують та не сплачують плату за землю (земельний податок та/або орендну плату) на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією (пп. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У разі несплати суми земельного податку в тому разі, якщо він мав бути сплачений, виникає податковий борг — це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені (пп. 14.1.175 ПКУ).

ДПС наголошує про наслідки несплати податкових зобов’язань:

1) штраф за несплату/несвоєчасну сплату зобов’язань;

2) у контролюючого органу виникає право податкової застави;

3) застосовується арешт майна і рахунків;

4) на підставі рішення суду застосовується примусова реалізація майна, що перебуває у податковій заставі, та/або стягнення коштів на банківських рахунках, а також готівки — якщо податковий борг платник не погасить добровільно;

5) обмеження для посадових осіб юрособи щодо виїзду за кордон;

6) адміністративна та кримінальна відповідальність.

Отже, незалежно від того, чи працює підприємство, чи ні, якщо немає пільги та земельні ділянки не належать до земельних ділянок, що не підлягають оподаткуванню, то земельний податок доведеться нараховувати і сплачувати.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру