• Посилання скопійовано

Як розрахувати 16-денний інтервал для виплати зарплати?

Як правильно розрахувати інтервал між зарплатою за І половину місяця та рештою зарплати? Наприклад, якщо зарплата за І половину місяця виплачується 8 числа, то решту зарплати можна виплатити 1 числа наступного місяця?

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно у робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону про оплату праці1).

1 Закон України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці».

Тобто зазначеними нормами встановлено, що заробітну плату виплачують не рідше ніж двічі на місяць, де першою половиною місяця вважаються 15 календарних днів з 1 до 15 числа, а другою половиною — з 16 до 30 (31).

Тобто заробітна плата за першу половину місяця має виплачуватися у період не пізніше з 16 до 22 числа, а за другу половину — з 1 до 7 числа.

Проте звертаємо увагу, що конкретні терміни виплати заробітної плати мають бути встановлені підприємством самостійно в колективному договорі або іншому нормативному акті роботодавця.

Також ч. 2 ст. 115 КЗпП та ч. 2 ст. 24 Закону про оплату праці встановлено: якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітну плату виплачують напередодні.

При цьому наступна виплата заробітної плати буде у дні, визначені колективним договором або іншим нормативним актом роботодавця.

Тобто інтервал у 16 календарних днів стосується лише нарахованих виплат у межах одного місяця.Також, якщо заробітну плату виплачують раніше строку, встановленого колдоговором чи іншим нормативним документом, то наступну виплату не переносять.

При цьому між фактичними виплатами з урахуванням перенесень може виникнути проміжок часу, що перевищить 16 календарних днів, — і це не буде порушенням.

Отже, виплата роботодавцем зарплати за І половину місяця 8 числа того ж місяця не є порушенням строків її виплати.

А от за другу половину місяця зарплату треба виплатити не пізніше, ніж це передбачено колективним договором або іншим нормативним документом на підприємстві.

Нагадаємо, що ст. 36 Закону про оплату праці за порушення законодавства про оплату праці передбачено притягнення винних осіб до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.

Роботодавці несуть фінансову відповідальність за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць та виплату її не в повному обсязі у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2024 році — 21 300 грн) (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

А ст. 41 КУпАП визначено адміністративну відповідальність: від 30 до 100 н. м. д. г. (510 — 1 700 грн). За повторне протягом року порушення — від 100 до 300 н. м. д. г. (1 700 — 5 100 грн).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру