• Посилання скопійовано

Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?

Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс у митній декларації зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти податкову накладну та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів у бухгалтерському обліку?

Відповідно до Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 №651, у графі 23 «Обмінний курс» наводять офіційний курс гривні до іноземної валюти, зазначеної в лівому підрозділі графи 22 митної декларації, установлений Національним банком України на дату подання декларації до оформлення.

Отже, курс у митній декларації фіксують на дату подання декларації, тобто на 31.01.2024.

Фактично митне оформлення завершено 01.02.2024, що засвідчує митний орган, проставивши відповідні митні забезпечення (у тому числі за допомогою інформаційних технологій), інші відмітки на митній декларації або документі, який відповідно до законодавства її замінює, а також на товаросупровідних та товарно-транспортних документах у разі їх подання на паперовому носії (ст. 255 МКУ).

З метою визначення дати виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів датою оформлення митної декларації вважається дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу в разі електронного декларування відмітки про завершення митного оформлення з використанням електронного підпису чи печатки, що базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа (п. 187.1 ПКУ).

Відповідно до п. 10 Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США й облікової ціни банківських металів, затвердженого постановою НБУ від 10.12.2019 №148, офіційний курс гривні до іноземних валют й облікова ціна банківських металів, зазначені у підпунктах 1 та 3 п. 5 розд. II Положення, починають діяти наступного робочого дня після дня встановлення та/або розрахунку.

На дату виникнення податкового зобов’язання платник ПДВ — експортер складає податкову накладну з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземних валют, який установлено Національним банком України у попередній робочий день (ЗІР). Курс установлюється наприкінці попереднього дня на весь наступний день.

Дохід від експорту товару в бухобліку відображають у загальному порядку, прийнятому для відображення доходу від реалізації продукції (товарів, інших активів).

Згідно з п. 8 НП(С)БО 15 дохід визнають за наявності всіх наведених нижче умов:

1) покупцеві передано ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

2) підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

3) сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

4) є впевненість, що внаслідок операції збільшаться економічні вигоди підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені. Докладніше ми розповіли про це у статті «Бухгалтерський облік експорту товарів» у «ДК» №34/2022.

Підприємство-експортер має проаналізувати умови договору та визначити, в який момент усі наведені вище умови виконуються.

Наприклад, усі ризики та вигоди підприємство передає покупцю 15.02.2024 у місці розвантаження — м. Люблін, Польща. І саме ця дата буде датою визнання доходу, бо товар вважається проданим покупцеві.

Або інша ситуація: покупцеві передано продукцію у порту 28.01.2024. Відповідно до умов договору право власності, контроль та всі вигоди й ризики переходять покупцеві у порту. У цьому випадку датою визнання доходу і відображення в обліку буде саме 28.01.2024.

Тому прив’язувати дату визнання доходу до дати оформлення митної декларації недоцільно: вона може не збігатися з датою, визначеною за правилами п. 8 НП(С)БО 15.

Висновки

1. Курс митної декларації у графі 23 «Обмінний курс» фіксують на дату подання декларації до оформлення.

2. Дата виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів є датою завершення процедури митного оформлення, яку визначають за фактом проставлення посадовою особою митного органу відмітки про завершення митного оформлення.

3. Податкову накладну складають з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземних валют, який установлено НБУ у попередній робочий день. Тобто курс визначається наприкінці дня і застосовується протягом наступного дня.

4. Дохід від експорту товару відображають у загальному порядку відповідно до НП(С)БО 15 та не завжди відповідає даті митної декларації. Усе залежить від умов договору.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру