• Посилання скопійовано

Продаж товару за ціною нижчою від ціни придбання у резидента «Дія Сіті»

Резидент «Дія Сіті» — платник податку на особливих умовах придбав програмний продукт, вартість якого 120 000 грн. Відбувається реалізація програмного продукту покупцю, який не є резидентом «Дія Сіті». Ціна продажу — 100 000 грн. Ціна реалізації нижча від ціни придбання на 20 000 грн. Чи не підпадає така операція в сумі 20 000 грн під пп. 141.9-1.2.5 ПКУ (безоплатні передачі), на яку потрібно нарахувати податок на виведений капітал?

Положення підпункту 141.9-1.2 ПКУ не застосовуються, зокрема, до операцій, визначених у пп. 141.9-1.2.5 ПКУ, а саме до передачі майна (надання робіт, послуг) (передачі ризиків, пов’язаних із правом власності, або передачі результатів робіт, послуг) особі, яка не є резидентом «Дія Сіті» — платником податку на особливих умовах, без висування вимог щодо компенсації його (їх) вартості, у тому числі з безоплатної передачі майна (робіт, послуг) у сумі, визначеній за правилами, встановленими пп. 135.2.1.6 ПКУ, тобто у сумі вартості такого майна.

У разі здійснення операцій, які є об’єктом оподаткування, у формі, відмінній від грошової, базою оподаткування є вартість такої операції, визначена на рівні не нижче від звичайної ціни (п. 135.2 ПКУ).

На нашу думку, реалізація програмного продукту за ціною нижчою від ціни його придбання, не підпадає під вимоги пп. 141.9-1.2.5 ПКУ, тому що така реалізація загалом є компенсованою, хоча й у сумі, що менша за ціну придбання. Різницю між ціною придбання і ціною продажу не слід розглядати як безоплатне постачання, бо покупець сплачує свою ціну за весь програмний продукт загалом, а не за його частину, і покупця не може цікавити ціна придбання товару у постачальника. Крім цього, звичайна ціна на цей продукт може змінюватися, і може так статися, що вона буде нижчою за ту ціну, за яку резидент «Дія Сіті» придбав його раніше.

Якщо оплата за проданий програмний продукт відбувається у грошовій формі, правило п. 135.2 ПКУ про звичайні ціни теж не застосовується, тому ця операція оцінюється за фактичною ціною, за якою вона була здійснена.

У пп. 141.9-1.2 ПКУ визначено операції, які оподатковуються податком на прибуток за ставкою 9%, і там немає такої операції, як реалізація товарів за ціною нижчою від ціни придбання. Тому вважаємо, що такий продаж програмного продукту має оподатковуватися за загальними правилами, за ставкою 18%. Але в цьому випадку резидент «Дія Сіті» отримає збиток від продажу.

Також вважаємо, що ця операція не підлягає відображенню у додатку ДІЯ, бо вона не відповідає вимогам пп. 141.9-1.2.5 ПКУ. До речі, операції з безоплатної передачі майна, робіт, послуг, передбачені пп. 141.9-1.2.5 ПКУ, відображають у рядку 16 додатка ДІЯ і на них не нараховують податок за ставкою 9% — графи 4 та 6 цього рядка не заповнюють. На нашу думку, такий продаж не підпадає під вимоги ст. 39 ПКУ, адже не є контрольованою операцією в розумінні пп. 39.2.1.7 ПКУ і тому не вимагає коригування фінрезультату.

Ми виклали нашу думку з цього питання. Позаяк роз’яснень податківців на цю тему знайти не вдалося, пропонуємо отримати від них індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру