• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування при зміні ціни придбаного генератора

Підприємство придбало генератор і взяло на баланс як ОЗ. За договором постачання ціна у гривнях прив’язана до курсу долара США на дату оплати. На дату кінцевої оплати складено акт коригування ціни, яка зменшилася. Як зміна ціни відображається в обліку покупця і продавця? Як зміна ціни впливає на оподаткування?

Податок на додану вартість

Базою оподаткування ПДВ є договірна вартість — п. 188.1 ПКУ. Далі в цьому пункті ПКУ сказано, що до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Водночас, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН (п. 192.1 ПКУ).

Таким чином, з погляду оподаткування ПДВ при зміні ціни товару в гривнях унаслідок зміни курсу іноземної валюти потрібно коригувати ПДВ, складаючи РК до первісно виписаної ПН.

Бухгалтерський облік

Бухгалтерський облік у таких ситуаціях ми розглянули в «ДК» не раз (див., наприклад, «ДК» №32/2019), тож зараз скажемо тезово.

Зміну ціни договору внаслідок зміни курсу іноземної валюти у бухгалтерському обліку як продавця, так і покупця відображають на суб рахунках 719 чи 949.

Наприклад, якщо вартість ціни зменшилася, в обліку продавця будуть такі проведення:

— Д-т 949 К-т 361 — на суму зменшеної ціни;

— Д-т 949 К-т 641 — сторно на суму зменшення ПЗ з ПДВ (на підставі РК, зареєстрованого в ЄРПН). В обліку покупця:

— Д-т 631 К-т 719 — на суму зменшеної ціни;

— Д-т 641 К-т 719 — сторно на суму зменшення ПК з ПДВ.

Таким чином, для покупця на бухгалтерський облік генератора, який облікований у складі ОЗ, зміна ціни не вплине.

Податок на прибуток

Наразі окремих податкових різниць за умови зміни ціни товару ПКУ не встановлено.

Єдиний податок групи ІІІ

Якщо продавець є платником ЄП групи ІІІ, до складу доходу, який оподатковується ЄП, буде включено суму виручки (дохід у грошовій формі) (див. пп. 2 п. 292.1 ПКУ). Тож якщо внаслідок зміни курсу іноземної валюти надійде менша сума коштів, то й до складу оподатковуваного доходу потрапить така менша сума коштів.

Якщо платником ЄП групи 3 є покупець, то зміна ціни придбаних товарів (генератора) не вплине на об’єкт оподаткування ЄП.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру