• Посилання скопійовано

Що нового

Контрабанду знову криміналізовано

!  Експортерам та імпортерам

У газеті «Голос України» 29.12.2023 було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів».

Відповідно до змін в ККУ, зокрема:

1) контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів (крім підакцизних товарів та електричної енергії), вчинена у значному розмірі, — карається штрафом від 10 000 до 25 000 н. м. д. г.

Та сама дія, вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, — карається штрафом від 50 000 до 75 000 н. м. д. г. або позбавленням волі на строк від 5 до 10 років, з по збавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Вищезгадані дії, вчинені організованою групою, — караються позбавленням волі на строк від 7 до 11 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Відповідні дії вважаються вчиненими у значному розмірі, якщо загальна вартість предметів контрабанди в 5 000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великому розмірі — якщо загальна вартість предметів контрабанди у 10 000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян;

2) контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю підакцизних товарів (крім електричної енергії), вчинена у значному розмірі, — карається штрафом від 25 000 до 40 000 н. м. д. г. або позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

Та сама дія, вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, — карається штрафом від 75 000 до 120 000 н. м. д. г. або позбавленням волі на строк від 6 до 11 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Вищезгадані дії, вчинені організованою групою, — караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Відповідні дії вважаються вчиненими у значному розмірі, якщо загальна вартість предметів контрабанди (крім електричної енергії) у 750 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великому розмірі — якщо загальна вартість предметів контрабанди (крім електричної енергії) в 1 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Положення щодо запровадження відповідальності за контрабанду товарів (окрім підакцизних) набирають чинності з 01.07.2024.

Закон України від 09.12.2023 №3513-IX
чинний з 01.01.2024


Відпустки в 2024 році — за новим законом

!  Працедавцям і працівникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 23.12.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань».

Зокрема, змінено правила перенесення вихідних та робочих днів, а також збільшено з 15 до 30 к. д. максимальний термін відпустки без збереження заробітної плати, яка може надаватися працівнику за сімейними обставинами та з інших причин.

Докладніше див. «ДК» №1-2/2024.

Закон України від 22.11.2023 №3494-IX
чинний з 24.12.2023


Інвестиції застрахують від воєнних ризиків

!  СГ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 23.12.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків».

Відповідно до змін, зокрема, Експортно-кредитне агентство здійснює:

страхування та перестрахування від воєнних та/або політичних ризиків кредитів українських суб’єктів господарювання, пов’язаних з інвестиціями у створення об’єктів та інфраструктури, необхідних для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження;

страхування та перестрахування прямих інвестицій в Україну від воєнних та/або політичних ризиків.

Закон України від 22.11.2023 №3497-IX
чинний з 01.01.2024


НБУ запровадив єдині правила використання ЕЦП та е-печатки на ринках фінпослуг

!  Учасникам ринку фінпослуг

Національний банк України визначив єдиний порядок використання електронного підпису та електрон ної печатки:

в банківській системі України;

на ринках небанківських фінансових послуг, державне регулювання та нагляд за діяльністю на яких здійснює Національний банк України;

під час надання платіжних послуг.

Тепер норми стосовно створення, оброблення та зберігання електронних документів, що діють у банківській системі України та під час надання платіжних послуг, поширюватимуться і на учасників ринку небанківських фінансових послуг та їхніх клієнтів.

Зокрема, НБУ:

врегулював порядок застосування всіх видів електрон ного підпису та електронної печатки на ринках фінансових та платіжних послуг в одному документі;

передбачив нові види електронного підпису та електронної печатки: удосконалений електронний підпис з кваліфікованим сертифікатом, удосконалена електронна печатка з кваліфікованим сертифікатом, цифровий власноручний підпис;

оновив вимоги до створення та зберігання електрон них документів, забезпечення інформаційної безпеки під час обробки електронних документів в інформаційних системах фінансових установ.

Як стверджує НБУ, такі новації сприятимуть подальшому розвитку безпаперових технологій під час надання фінансових і платіжних послуг, а також розвит ку методів дистанційного підписання договорів.

Постанова НБУ від 20.12.2023 №172
чинна з 31.12.2023


Нові вимоги до розкриття інформації  щодо зв’язків клієнтів із РФ

!  Банкам і їхнім клієнтам

З метою невідкладного та ефективного реагування на наявні і потенційні загрози національним інтересам і національній безпеці України Нацбанк вніс зміни до постанови НБУ від 16.03.2023 №26 «Про розкриття інформації щодо зв’язків клієнтів із державою, що здійснює збройну агресію проти України». Зокрема:— під державою, що здійснює збройну агресію проти України, для цілей цієї постанови потрібно вважати Російську Федерацію;

— під клієнтом для цілей цієї постанови слід уважати фізособу, ФОПа та юрособу, яка має в банку клієнтський рахунок (за винятком кореспондентського рахунку лоро та розрахункового рахунку) та/або з якою банк уклав договір індивідуального банківського сейфа;

— під часткою в структурі власності для цілей цієї постанови слід уважати частку 10% і більше;

— банки зобов’язані щокварталу не пізніше 10 робочого дня місяця, наступного за звітним кварталом, надавати Нацбанку інформацію про наявність/відсутність клієнтів банку, які мають зв’язки з державою, що здійснює збройну агресію проти України, та громадянами/резидентами такої держави. У разі наявності таких клієнтів банки подають інформацію про виявлені зв’язки до НБУ.

Форму інформації про зв’язки клієнтів банку із державою, що здійснює збройну агресію проти України, викладено в новій редакції.

Постанова НБУ від 26.12.2023 №188
чинна з 01.01.2024


Бланки «прав» подорожчали вдев’ятеро

!  Водіям і власникам КТЗ

Кабмін вніс зміни до переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання, що затверджені постановою КМУ від 04.06.2007 №795.

Змінами збільшено розмір плати за:

видачу посвідчення водія на право керування транс портними засобами — з 26 грн до 230 грн;

прийняття теоретичного іспиту — з 13 грн до 250 грн;

прийняття практичного іспиту — з 13 грн до 420 грн;

реєстрацію, перереєстрацію колісних транспортних засобів усіх категорій з видачею свідоцтва про реєстрацію або його формуванням в електронній формі та присвоєнням буквено-цифрової комбінації номерних знаків з їх видачею або без такої, зняття з обліку транспортного засобу з видачею облікової картки та номерних знаків для разових поїздок — з 200 грн до 350 грн.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2023 №1386
чинна з 01.01.2024


Вводити в оману щодо споживчих кредитів заборонили ще раз

!  Учасникам ринків фінпослуг

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 23.12.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг».

Відповідно до закону, зокрема:

— уповноважені НБУ особи мають право під час проведення інспекційної перевірки бути присутніми на загальних зборах учасників банку, засіданнях ради банку, правління банку та комітетів банку. Керівники банку зобов’язані завчасно інформувати уповноважених НБУ осіб про проведення загальних зборів учасників банку, засідань ради банку, правління банку та комітетів банку, з наданням інформації про питання, які плануються до розгляду, та забезпечувати можливість участі зазначених осіб у таких зборах/засіданнях;

— НБУ має право здійснювати перевірку осіб, які охоплюються наглядовою діяльністю НБУ, за їх місцезнаходженням та/або шляхом віддаленого доступу до документів, інформації та систем автоматизації з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Уповноважені НБУ особи мають право під час проведення інспекційної перевірки учасника банківської групи бути присутніми на засіданнях його колегіальних органів. Керівники учасника банківської групи зобов’язані завчасно інформувати уповноважених НБУ осіб про проведення засідань колегіальних органів такого учасника з наданням інформації про питання, які плануються до розгляду, та забезпечувати можливість участі зазначених осіб у таких засіданнях;

— НБУ зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних у разі відмови банку, віднесеного до категорії проблемних, у проведенні перевірки, а саме недопуску уповноважених НБУ осіб до інформаційних систем та/або приміщень банку;

— при здійсненні нагляду у сфері споживчого кредитування, у тому числі контролю за дотриманням законодавства про рекламу споживчого кредиту, НБУ має право застосовувати професійне судження;

— у рекламі щодо надання споживчого кредиту забороняється надавати інформацію, яка вводить споживача в оману щодо потенційних наслідків укладення кредитного договору;

— у період дії воєнного стану в Україні спостережна/наглядова рада кредитної спілки (крім КС, ліцензія якої тимчасово зупинена відповідно до п. 9-1 розд. VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про фінпослуги) має право прийняти рішення про тимчасове зупинення діяльності КС. Тимчасове зупинення діяльності КС може тривати з дати прийняття спостережною/наглядовою радою КС відповідного рішення до 91-го календарного дня з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Закон України від 22.11.2023 №3498-IX
чинний з 24.12.2023


Продовжено заборону на ввезення низки російських товарів

!  Імпортерам

Кабмін продовжив на один рік — до 31.12.2024 включно — дію заборони ввезення на митну територію України товарів, що походять з РФ, перелік яких затверджено постановою КМУ від 30.12.2015 №1147.

Також до 31.12.2024 включно продовжено дію заборони ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту та митному режимі тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами вагонів за кодами згідно з УКТЗЕД 8606 30 00 00, 8606 91 80 00, 8606 92 00 00, які з 20.02.2014 зареєстровані / взяті на облік за резидентами РФ.

Постанова КМУ від 22.12.2023 №1356
чинна з 30.12.2023


НКРЕКП визначила ставку внеску  на регулювання на I квартал 2024 року

!  СГ сфери енергетики і комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на I квартал 2024 року у розмірі 0,067 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 19.12.2023 №2457
чинна з 19.12.2023


Ввезення без забезпечення сплати митних платежів продовжено

!  Імпортерам

Кабмін вніс зміну до Постанови КМУ від 27.09.2022 №1091 «Про затвердження переліку окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів», а саме продовжив на один рік — до кінця 2024 року — дію положення щодо ввезення на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом товарів, опис та коди згідно з УКТЗЕД яких визначені п. 9-24 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ, без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.12.2023 №1350
чинна з 23.12.2023


Нова таємниця — таємниця страхування

!  Страховикам і страхувальникам

Нацбанк затвердив Положення про таємницю страхування.

Це Положення визначає вимоги до оброблення, захисту, зберігання, використання, передавання та розкриття інформації, що становить таємницю страхування.

Страховик, особи, які входять до складу органів управління та контролю страховика, аудитори, відповідальні актуарії, інші особи, які є працівниками страховика, страхові посередники та їх працівники, інші особи, яким страховик доручив виконання частини діяльності із страхування, зобов’язані забезпечувати зберігання та захист інформації, яка становить таємницю страхування, з метою недопущення її незаконного розкриття.

Керівники та/або працівники страховика (перестраховика) або страхового посередника та/або інших осіб, яким страховик доручив виконання частини діяльності із страхування, у разі прийняття їх на роботу підписують зобов’язання щодо збереження таємниці страхування.

Юридичні та фізичні особи, а також службові особи, які під час виконання своїх функцій безпосередньо або опосередковано отримали інформацію, що містить таємницю страхування, зобов’язані не розголошувати цю інформацію і не використовувати з вигодою для себе чи для третіх осіб, крім випадків, передбачених законами України.

Постанова НБУ від 19.12.2023 №166
чинна з 01.01.2024


Затверджено переліки і квоти товарів,  експорт та імпорт яких ліцензується

!  Імпортерам та експортерам

Кабмін затвердив на 2024 рік:

обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню;

перелік контрольованих речовин (озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню;

перелік товарів та обладнання, що можуть містити контрольовані речовини (озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів та обладнання, що перевозяться у контейнерах з особистими речами);

перелік товарів (аграрної продукції), експорт яких підлягає ліцензуванню.

Установлено, що:

не використані у 2023 році суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності ліцензії на експорт (імпорт) товарів, визначених у Постанові КМУ від 27.12.2022 №1466 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2023 рік», дійсні до 1 березня 2024 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України;

відповідно до ст. 16 Закону про ЗЕД для митного оформлення товарів, які навантажуються навалом та експорт (імпорт) яких ліцензується, гранична різниця фактичного значення їх вартості, кількості або ваги не може перевищувати 5% значення, зазначеного у відповідній ліцензії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2023 №1402
чинна з 01.01.2024

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру