• Посилання скопійовано

Податок на доходи нерезидентів за послуги іноземного митного брокера

Підприємство (довіритель) планує отримувати від юрособи-нерезидента (митного комісара) брокерські послуги на території держави такого нерезидента. Нерезидент виконує митні формальності, сплачує за рахунок довірителя митні платежі, податки, які надалі відшкодовує довіритель. Чи має підприємство при виплаті доходів нерезиденту утримувати податок на доходи нерезидента?

На наш погляд, підприємство не має утримувати податок на доходи нерезидента у наведеній ситуації. Тому що воно виплачувало нерезидентові доходи за надані нерезидентом послуги. А в пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ прямо сказано, що доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, не відносять до доходів, які оподатковуються податком на доходи нерезидента.

Крім того, підприємство, як довіритель, відшкодовувало суму податків, що їх нерезидент сплачував за кошти підприємства. А такі кошти у принципі не є тими доходами, які оподатковуються податком на доходи нерезидентів, їх немає у переліку оподатковуваних доходів, наведеному в пп. 141.4.1 ПКУ.

Щоправда, у пп. «з» пп. 141.4.1 ПКУ є такі оподатковувані доходи, як брокерська, комісійна або агентська винагорода, отримана від резидентів чи постійних представництв інших нерезидентів щодо брокерських, комісійних або агентських послуг, наданих нерезидентом на території України на користь резидентів.

Тобто у цій нормі йдеться про територію України. Але в описаній у запитанні ситуації послуги надавалися на території іноземної держави, тому вони не підпадають під ті, які наведені в пп. «з» пп. 141.4.1 ПКУ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру