• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

ПДВ та бухоблік при постачанні товару правонаступникові
Підприємство постачає комплектуючі та матеріали для виготовлення протезів. Покупці реорганізувалися (зміна організаційно-правової форми). Ситуації: 1. У підприємства залишився аванс за товар, постачання буде вже правонаступникові. 2. Постачання товару було правопопередникові, а сплачує борг правонаступник. Які особливості обліку ПДВ для цих ситуацій?

Оподаткування податком на виведений капітал резидента «Дія Сіті» при виплаті дивідендів
Резидент «Дія Сіті», платник податку на особливих умовах, звітує раз на рік, за підсумками 9 місяців 2023 р. отримав прибуток, планує у грудні виплатити дивіденди. Які податкові наслідки, якщо дивіденди будуть за наслідками бухгалтерського прибутку і якщо будуть зі суми, що перевищує бухгалтерський прибуток?

Як встановити межу суттєвості для витрат?
Як в обліковій політиці описати межу суттєвості для визнання витрат минулого періоду в розмірі 0,2% від витрат (формулювання та нормативна база)?

Облік та оподаткування при зміні ціни придбаного генератора
Підприємство придбало генератор і взяло на баланс як ОЗ. За договором постачання ціна у гривнях прив’язана до курсу долара США на дату оплати. На дату кінцевої оплати складено акт коригування ціни, яка зменшилася. Як зміна ціни відображається в обліку покупця і продавця? Як зміна ціни впливає на оподаткування?

Зарахування ПДВ за незареєстрованою ПН і боргу постачальника
Підприємство-покупець придбало товар на суму 600 000 грн, у т. ч. ПДВ — 100 000 грн, на умовах передоплати 80%, а 20% вартості — після отримання товару. ПН на суму передоплати складена і зареєстрована в ЄРПН. А друга ПН заблокована. Після тривалого адміноскарження ПН вирішено не розблоковувати. Покупець не доплатив постачальникові 20 000 грн заблокованого ПДВ. Цю суму вирішено списати. Як таку операцію відобразити в обліку покупця?

Податок на доходи нерезидентів за послуги іноземного митного брокера
Підприємство (довіритель) планує отримувати від юрособи-нерезидента (митного комісара) брокерські послуги на території держави такого нерезидента. Нерезидент виконує митні формальності, сплачує за рахунок довірителя митні платежі, податки, які надалі відшкодовує довіритель. Чи має підприємство при виплаті доходів нерезиденту утримувати податок на доходи нерезидента?

До змісту номеру