• Посилання скопійовано

ПДВ та бухоблік при постачанні товару правонаступникові

Підприємство постачає комплектуючі та матеріали для виготовлення протезів. Покупці реорганізувалися (зміна організаційно-правової форми). Ситуації: 1. У підприємства залишився аванс за товар, постачання буде вже правонаступникові. 2. Постачання товару було правопопередникові, а сплачує борг правонаступник. Які особливості обліку ПДВ для цих ситуацій?

Постачання правонаступникові у рахунок авансу правопопередника

Особливості оподаткування ПДВ для цієї ситуації ПКУ не встановлені. Тому може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Але поміркуймо, як тут можна вчинити.

Отже, зміна організаційно-правової форми юрособи є перетворенням (ст. 108 ЦКУ). У разі перетворення до нової юрособи переходять усе майно, всі права й обов’язки попередньої юрособи.

За загальними правилами статей 104 — 107 ЦКУ перетворення є одним із видів реорганізації юрособи, внаслідок якого вона припиняється.

У разі перетворення юрособи, крім центральних органів виконавчої влади, за правонаступником зберігається її ідентифікаційний код (код ЄДРПОУ) та податковий номер.

Сума від’ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду платника, що реорганізується шляхом перетворення, підлягає перенесенню до складу податкового кредиту правонаступника у наступному періоді після підписання передавального акта відповідно до законодавства (п. 198.7 ПКУ). Таке перенесення здійснюють у разі, якщо сума від’ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду платника, що реорганізується, підтверджена документальною перевіркою контролюючого органу.

Особа, утворена внаслідок реорганізації платника податку (крім особи, утвореної шляхом перетворення), реєструється платником податку як інша новоутворена особа у порядку, визначеному ПКУ (п. 183.17 ПКУ).

Тобто особа, утворена шляхом перетворення, не реєструється платником податку як інша особа.

Відповідно до пп. 4.1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 №1130, у разі перетворення юрособи — платника ПДВ здійснюється перереєстрація платника ПДВ. Але якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації, її реєстрація платником ПДВ анулюється відповідно до розділу V цього Положення.

ДФС у Тернопільській області у 2019 році розглядала ситуацію, схожу на нашу: правопопередник отримав аванс, а товар відвантажив правонаступник. На погляд тернопільських податківців, на дату отримання авансу за правилом першої події (п. 187.1 ПКУ) правопопередник має нарахувати ПДВ. А вже правонаступник при відвантаженні товарів ПДВ не нараховує.

На підставі наведеного вище можемо дійти висновку: якщо підприємство-постачальник отримало аванс від правопопередника, за правилом першої події (п. 187.1 ПКУ) воно нараховує ПЗ з ПДВ, складаючи ПН на правопопередника.

А вже відвантажуючи товари у рахунок авансу правонаступникові, ПДВ не нараховується, ПН не складається. Якщо ж аванс отримано частковий, то на різницю між сумою постачання та раніше отриманим авансом складається ПН на правонаступника.

Але ще раз наголосимо. Свій висновок ми робимо на підставі логіки ситуації. Безпосередньо у ПКУ ця ситуація не врегульована. Тому доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Постачання правопопередникові, а оплата від правонаступника

Тут ситуація подібна до наведеної вище.

За правилом першої події ПДВ нараховується і ПН складається на дату відвантаження на правопопередника. А при отриманні оплати від правонаступника закривається заборгованість, сформована за правопопередником. Тож при отриманні оплати ПДВ не нараховується.

Але доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру