• Посилання скопійовано

Зміни до ПКУ щодо платіжних послуг

30 січня Президент підписав Закон №2888 (колишній законопроєкт №4366) зі змінами до ПКУ щодо комплексного вдосконалення регулювання ринку платіжних послуг в Україні. Зокрема, впроваджено можливість сплати податків електронними грошима.

Нагадаємо, що 12 січня народні депутати прийняли у другому читанні законопроєкт №4366 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг», який уперше було подано ще 12.11.2020 і наступного дня передано на розгляд профільного комітету ВРУ. 16.08.2022 проєкт прийнято за основу зі скороченням строку підготовки.

30 січня 2023 року Закон №2888 підписано Президентом України В. Зеленським. Про це свідчить інформація з картки законопроєкту.

Прийняття Закону №2888 обумовлено необхідністю внесення змін до ПКУ у зв’язку з прийняттям Закону про платіжні послуги, а також законодавчою вимогою про те, що зміни до ПКУ можуть вноситися виключно окремим законом.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у своєму пості в telegram наголосив, що ухвалення Закону №2888 несе зі собою багато позитивних новацій для розвитку безготівкових розрахунків в Україні, але з найцікавішого та найбільш інноваційного:

1. Легалізація електронних грошей та прирівняння рахунків електронних гаманців до рахунків банків.

2. Можливість сплати електронними грошима податків.

3. Також буде можливість сплатити електронними грошима і за комунальні послуги, звичайно, якщо їх прийматиме постачальник комунальних послуг.

Але нагадаємо, що на час війни обіг електронних грошей в Україні обмежений.

Які зміни вносяться до ПКУ?

Закон №2888 узгоджує термінологію, що використовується у ПКУ, з термінологією Закону про платіжні послуги, а також уточнює деякі положення ПКУ, а саме:

— до поняття «дохід з джерелом їх походження з України» віднесено дохід надавачів платіжних послуг від здійснення діяльності на платіжному ринку і при цьому не вважатимуться доходами кошти, що отримуються надавачами платіжних послуг від користувачів платіжних послуг для здійснення платіжних операцій;

— передбачено можливість сплати податків і зборів електронними грошима;

— передбачено можливість здійснення розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) з використанням електронних грошей платниками єдиного податку першої — третьої груп;

— поширено вимоги щодо можливості відкриття і ведення рахунків клієнтам виключно за умови взяття таких клієнтів на облік у контролюючих органах;

— поширено відповідальність за порушення строку та порядку подання інформації про відкриття або закриття рахунків на небанківських надавачів платіжних послуг;

— віднесено до операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, випуск та погашення електронних грошей, а також надання послуг, пов’язаних із виконанням платіжних операцій, що надаються надавачами платіжних послуг, операторами платіжних систем, розрахунково-касовим обслуговуванням.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон №2888 — Закон України від 12.01.2023 №2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».
  • Закон про платіжні послуги — Закон України від 30.06.2021 №1591-IX «Про платіжні послуги».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру