• Посилання скопійовано

Продаж періодики через інтернет-магазин

ФОП продає через інтернет-магазин електронні періодичні видання. Чи потрібно застосовувати ПРРО? Якщо надходить передоплата 100% за півріччя чи рік, але ПРРО не має функції попередньої оплати, то як проводити у ПРРО — у момент надходження коштів на рахунок чи у момент відправлення кожного окремого місячного номера видання?

Чи потрібно застосовувати ПРРО?

Докладно про ситуації, в яких потрібно застосовувати РРО/ПРРО, а в яких не потрібно, ми розповіли зовсім нещодавно, в «ДК» №40/2023. Тому зараз скажемо лише тезово.

РРО/ПРРО потрібно застосовувати, якщо в інтернет-магазині є платіжна сторінка, на якій покупець власноручно вносить номер своєї картки, строк дії та CVV, ініціюючи у такий спосіб платіж. Водночас у продавця має бути договір еквайрингу з банком-еквайром, який обслуговує такий платіж. По суті, наведена платіжна сторінка є віртуальною подобою POS-термінала.

При оплаті за іншими варіантами застосовувати РРО/ПРРО не потрібно. Докладно всі ці варіанти наведено у вищезгаданій статті за посиланням вище.

Як проводити у ПРРО попередню оплату?

Чинними нормативними документами це питання не врегульовано. На практиці часто користуються консультаціями податкової служби.

Наприклад, дивимося запитання у ЗІР (109.02): «Яким чином проводити через РРО та/або ПРРО попередню (авансову) оплату за товар (послугу), реалізацію товару з відстроченням платежу, остаточний розрахунок?».

ДПС відповідає, що розрахункові операції у разі проведення розрахунків за попередню (авансову) оплату за товар (послугу) проводять через реєстратор розрахункових операцій із зазначенням у касовому чеку «передоплата товарів».

Там само зазначається, що у програмних рішеннях, які надаються ДПС на безоплатній основі, на сьогодні не реалізовано можливість проведення через ПРРО попередньої (авансової) оплати за товар (послугу).

Але нагадаємо, що обов’язкові реквізити, які має містити чек РРО/ПРРО, наведені в п. 2 розд. ІІ Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 №13 (далі — Положення №13). Жодного слова про якусь «передоплату товарів» там немає. Натомість там є такий реквізит, як «позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит, тощо), суму коштів за цією формою оплати та валюту операції (рядок 19)».

Ті ПРРО, які передбачають зазначення передоплати, відображають це в окремому додатковому реквізиті «спосіб оплати». Тобто не форма оплати, а спосіб. Таким чином, у чеках таких ПРРО зазначається як форма оплати (приміром, електронним платіжним засобом), так і спосіб оплати (передоплата тощо).

На наш погляд, позаяк у Положенні №13 про такий обов’язковий реквізит, як передоплата товару, жодного слова немає, зазначати його необов’язково. Досить лише уточнити форму оплати. Наприклад, якщо оплата (попередня оплата) здійснена банківською карткою із застосуванням механізму еквайрингу (див. вище), то в чеку слід зазначити лише форму оплати: «електронний платіжний засіб» чи «безготівковий розрахунок» тощо. Додатково писати, що це передоплата, на наш погляд, необов’язково.

Причому позаяк це повна, 100% попередня оплата за підписку електронних видань, то виписується чек ПРРО у момент отримання такої оплати. Надалі під час продажу щомісяця електронних видань у рахунок отриманої передоплати проводити таку операцію продажу через ПРРО не потрібно.

Але, повторимося, ми навели власну думку з цього питання.

Чи погодиться з такою думкою податкова служба, ми не знаємо. Тож для уникнення непорозумінь може бути доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру