• Посилання скопійовано

Що нового

Закон про скасування мораторію на податкові перевірки опубліковано

!  Платникам податків

У газеті «Голос України» 07.12.2023 офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок»

Наш коментар до цього Закону ми опублікували в «ДК» №49/2023. Текст Закону див. у «ДК» №51-52/2023.

Закон України від 09.11.2023 №3453-IX
чинний з 08.12.2023


Опубліковано Закон про податок з надприбутків банків

!  Платникам податків

У газеті «Голос України» 07.12.2023 офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків».

Зокрема, визначено, що з 01.01.2024 базова (основна) ставка податку на прибуток підприємств становить 25% для цілей:

оподаткування прибутку банку, визначеного відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу;

оподаткування скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії банку, визначеного відповідно до ст. 39-2 Кодексу;

застосування положень п. 57.1-1 ст. 57 Кодексу до виплати дивідендів банками.

Натомість за результатами податкового (звітного) 2023 року базова (основна) ставка податку на прибуток підприємств для цілей оподаткування прибутку банків, а також для застосування щодо банків положень п. 57.1-1 ст. 57 Кодексу становить 50%.

Як вказує Головне юридичне управління Апарату ВРУ, зазначене не відповідає статті 58 Конституції України, згідно з якою закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, а також суперечить принципу стабільності податкового законодавства, встановленому у статті 4 ПКУ.

Крім того, цим Законом із Закону про пенсійний збір вилучено згадки про справляння збору з подання ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю.

Текст Закону див. «ДК» №51-52/2023.

Закон України від 21.11.2023 №3474-IX
чинний з 08.12.2023


Договір на техобслуговування газових систем багатоквартирного будинку — типовий

!  Співвласникам багатоквартирних будинків

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку.

Оператори газорозподільних систем мають у місячний строк з дня набрання чинності цією постановою забезпечити приведення діючих договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку у відповідність до Типового договору.

Оператори газорозподільних систем повинні забезпечити інформування співвласників багатоквартирного будинку про укладення договору за формою Типового договору шляхом розміщення відповідної інформації в рахунках на оплату за послуги розподілу природного газу в місяці, в якому укладено цей договір.

Постанова НКРЕКП від 05.12.2023 №2291
чинна з 07.12.2023


Ліцензійні умови діяльності з управління небезпечними відходами

!  Ліцензіатам

Кабмін затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

Ці Ліцензійні умови встановлюють вичерпний перелік документів, які додаються до заяви про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами, а також визначають вичерпний перелік організаційних, кадрових, технологічних вимог, обов’язкових до виконання під час провадження такої діяльності.

Ліцензійні умови не поширюються на ліцензування господарської діяльності з перевезення небезпечних відходів.

Дія Ліцензійних умов поширюється на всіх суб’єктів господарювання незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які в повному обсязі або частково провадять чи мають намір провадити господарську діяльність з управління небезпечними відходами.

Постанова КМУ від 13.07.2016 №446 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами» втратить чинність 09.01.2024.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.12.2023 №1278
чинна з 12.12.2023


Зміни в ліцензійних умовах виробництва, ремонту та торгівлі зброєю

!  Зброярам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва та ремонту вогнепальної зброї невійськового призначення і боєприпасів до неї, холодної зброї, пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду, торгівлі вогнепальною зброєю невійськового призначення та боєприпасами до неї, холодною зброєю, пневматичною зброєю калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду; виробництва спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозогінної та подразнювальної дії, індивідуального захисту, активної оборони та їх продажу, затверджених постановою КМУ від 02.12.2015 №1000.

Зокрема:

для обліку виготовлених спеціальних засобів (газових балончиків та засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів) ведеться книга обліку (додаток 13), яка повинна бути пронумерована, прошнурована та скріплена печаткою територіального органу Нацполіції;

облік виготовленої зброї, боєприпасів до неї, спеціальних засобів (газових пістолетів, револьверів, а також пристроїв вітчизняного виробництва, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них) здійснюється з використанням функціональної підсистеми єдиної інформаційної системи МВС;

облік зброї, що надійшла для ремонту, здійснюється з використанням функціональної підсистеми єдиної інформаційної системи МВС;

торгівля зброєю, боєприпасами до неї, продаж спеціальних засобів (газових пістолетів, револьверів, пристроїв, патронів до них) здійснюються з використанням функціональної підсистеми єдиної інформаційної системи МВС.

Разом з тим вилучено положення, відповідно до якого допускається ведення обліку виготовленої зброї, боєприпасів до неї, спеціальних засобів в електронному вигляді з подальшим роздруковуванням інформації щомісяця до 5 числа для формування книги обліку.

Постанова КМУ від 05.12.2023 №1273
набирає чинності 07.02.2024


З 2024 року — нова форма звітності про аквакультуру

!  Рибоводам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило форму звітності №1А-аквакультура (річна) «Звіт про аквакультуру за 20__ рік» та Інструкцію щодо заповнення цієї форми звітності.

Звіт подається юрособами або ФОПами, які здійснюють виробництво продукції аквакультури, до територіального органу Держрибагентства за місцезнаходженням / задекларованим / зареєстрованим місцем проживання (перебування) суб’єкта аквакультури не пізніше ніж 10 січня року, наступного за звітним.

Водночас втратить чинність Наказ Мінагрополітики від 21.03.2012 №141 «Про затвердження форми звітності №1А-риба (річна) «Виробництво продукції аквакультури за 20__ р.» та інструкції щодо її заповнення».

Наказ Мінагрополітики від 11.09.2023 №1655
набирає чинності з 01.01.2024


Реєстр суб’єктів проведення обов’язкового техконтролю — порядок оновлено

!  СОТК

З метою приведення власного нормативно-правового акта у відповідність до законодавства Міністерство внутрішніх справ України затвердило зміни до Порядку ведення реєстру суб’єктів проведення обов’язкового технічного контролю, затвердженого наказом МВС від 28.08.2019 №736.

Так, уточнено, що внесення даних про виконавця до реєстру СОТК здійснюють визначені працівники Головного сервісного центру МВС.

Внесення даних про виконавця до реєстру СОТК здійснюється на підставі письмової інформації, отриманої від Мінінфраструктури, про відповідність поданих суб’єктом господарювання документів вимогам п. 5, 6 Порядку проведення обов’язкового технічного контролю та обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 30.01.2012 №137.

Наказ МВС від 16.11.2023 №932
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 13.12.2023 офіційно не опублікований


Зміни в організації автоперевезень пасажирів у міжнародному сполученні

!  Міжнародним пасажирським автоперевізникам

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило зміни до Порядку організації регулярних, нерегулярних і маятникових перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні, затвердженого наказом Мінтрансу від 09.02.2004 №75.

Зокрема, уточнено, що для здійснення перевезень на міжнародному маршруті має забезпечуватись, окрім іншого, наявність у перевізника досвіду роботи на внутрішніх перевезеннях пасажирів на договірних умовах не менше ніж 3 роки.

Нагадуємо, що згідно з чинною редакцією Порядку для здійснення перевезень на міжнародному маршруті має забезпечуватись наявність у перевізника: для відкриття маршруту міжнародних регулярних перевезень досвіду внутрішніх перевезень пасажирів 2 і більше років або міжнародних нерегулярних чи маятникових перевезень пасажирів — один рік і більше, а для відкриття маршруту міжнародних спеціальних регулярних перевезень — досвіду міжнародних нерегулярних чи маятникових перевезень пасажирів один рік і більше.

Наказ Мінінфраструктури від 01.11.2023 №995
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 13.12.2023 офіційно не опублікований


Як скласти і подати заяву про початок застосування особливого показника якості

!  Харчовикам

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів» Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Вимоги до складання та подання заяви про початок застосування особливого показника якості.

Заява складається українською мовою за формою, наведеною у додатку до Вимог.

Форма заяви розміщується на офіційному вебсайті Мінагрополітики.

Заява подається до Мінагрополітики в одному примірнику за місцезнаходженням Мінагрополітики, зазначеним на його офіційному вебсайті.

Заява подається в паперовій або електронній формі за вибором заявника.

Наказ Мінагрополітики від 24.11.2023 №2036
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 13.12.2023 офіційно не опублікований


Зміни щодо обов’язкових медоглядів деяких працівників

!  Підприємствам обслуговування населення

Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до Наказу МОЗ від 23.07.2002 №280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб». Зокрема, цим наказом затверджено:

Перелік виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, хворі на інфекційні хвороби, які є носіями збудників інфекційних хвороб, за умови що такі особи становлять загрозу для здоров’я інших осіб;

Перелік виробництв, професій, організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, яким не зроблено щеплення проти визначених інфекційних хвороб.

Крім того, викладено в новій редакції Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їхнього проведення та Перелік протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам. Тепер його нова назва — Перелік протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, хворі на інфекційні хвороби, які є носіями збудників інфекційних хвороб, за умови що такі особи становлять загрозу для здоров’я інших осіб.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом МОЗ від 24.11.2023 №2002.

Наказ МОЗ від 08.11.2023 №1925
набирає чинності з 01.10.2024


Мікрогранти та гранти на створення або розвиток бізнесу — є зміни

!  СГ

Міністерство економіки України внесло зміни до Наказу Мінекономіки від 06.07.2022 №1969 «Про затвердження Порядку проведення оцінювання заяв, критеріїв оцінювання та необхідної кількості балів (оцінки) для прийняття Державним центром зайнятості рішень про надання мікрогрантів/грантів на створення або розвиток власного бізнесу, форми бізнес-плану, форми договору про надання мікрогранту, форми договору про надання гранту, а також кінцевих строків подання заяв та граничної суми мікрогрантів/грантів».

Зокрема, у формі договору про надання мікрогранту уточнено, що у разі невиконання отримувачем обов’язкової умови, він повертає до Уповноваженого банку на рахунок, з якого здійснюється перерахування мікрогранту, суму отриманого мікрогранту в повному обсязі.

Змінами до форми договору про надання гранту, зокрема, визначено, що для цілей цього договору:

до фактично сплачених податків і зборів належать: податок на прибуток підприємств, екологічний податок, рентна плата, єдиний податок, податок на доходи фізичних осіб, сплачений із доходу, отриманого від провадження господарської діяльності такої фізичної особи, та податок на доходи фізичних осіб, сплачений за працевлаштованих згідно з цим договором працівників;

до фактично сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування належить єдиний внесок, сплачений за працевлаштованих згідно з цим договором працівників.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінекономіки від 05.12.2023 №18721.

Наказ Мінекономіки від 23.11.2023 №17803
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 13.12.2023 офіційно не опублікований


Держспецзв’язку планує перевірити 19 СГ

!  СГ

Адміністрація Держспецзв’язку затвердила Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері додержання вимог законодавства з надання послуг у галузі технічного захисту інформації та криптографічного захисту інформації (крім електронних довірчих послуг) Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України на 2024 рік.

Загалом до Річного плану включено 19 суб’єктів господарювання.

Наказ Держспецзв’язку від 01.12.2023 №1009
чинний з 01.12.2023


Подовжено строк подання заяв на інвестиційні програми у сфері водопостачання

!  Водоканалам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до Постанови НКРЕКП від 10.05.2022 №466 «Про врегулювання окремих питань щодо подання заяв для встановлення тарифів і схвалення інвестиційних програм (планів розвитку) у сфері централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення».

Зокрема:

продовжено термін виконання схвалених НКРЕКП інвестиційних програм (інвестиційних проектів) на 2023 рік та планів розвитку на 2023 — 2027 роки до 31 грудня 2024 року;

продовжено термін надання заяв щодо внесення змін до інвестиційних програм (інвестиційних проєктів) на 2023 рік та планів розвитку на 2023 — 2027 роки до 01 листопада 2024 року.

Постанова НКРЕКП від 05.12.2023 №2287
чинна з 05.12.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру