• Посилання скопійовано

Суть справи

Річний перерахунок ПДВ за 2023 рік
Проводити річний перерахунок ПДВ у 2023 році треба, попри війну. Що це за процедура, кого з платників ПДВ вона стосується і як впливає на складання декларації, читайте далі.

ДПС оновила план-графік: кого це стосується?
На сайті ДПС оприлюднено оновлення розділів І та ІІ плану-графіка перевірок на 2023 рік. Розгляньмо, кого це стосується та що спричинило ці зміни.

Виплата дивідендів за наявності збитку?
Підприємство має збитки за минулі чи за поточний рік. Чи можна виплатити дивіденди? Поміркуймо.

Нові норми списання палива
ДП «ДержавтотрансНДІпроект» розроблено методрекомендації з нормування витрат палива, електричної енергії, мастильних, інших експлуатаційних матеріалів автомобілями та технікою та базові норми таких витрат.

Гарантійний ремонт: що змінилося з 5 грудня?
Новий Порядок визначає правила гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів та механізм взаємодії між споживачами, виробниками технічно складних побутових товарів, продавцями, сервісними центрами, але вже без паперового навантаження. Він почав діяти з 5 грудня 2023 року.

Продаж періодики через інтернет-магазин
ФОП продає через інтернет-магазин електронні періодичні видання. Чи потрібно застосовувати ПРРО? Якщо надходить передоплата 100% за півріччя чи рік, але ПРРО не має функції попередньої оплати, то як проводити у ПРРО — у момент надходження коштів на рахунок чи у момент відправлення кожного окремого місячного номера видання?

Рекламна безкоштовна роздача продукції
Підприємство з метою реклами безкоштовно роздає свою продукцію (товари) потенційним покупцям. Розгляньмо особливості документування, оподаткування та бухгалтерського обліку таких операцій.

Компенсація страхування працівника-нерезидента
Материнська компанія — нерезидент має глобальний договір страхування (страхування подорожей, медичне, додатковий пенсійний план) для всіх своїх працівників-експатів, тобто працівників, які працюють за контрактом в іншій країні. Поліс діє по всьому світу. Дочірня компанія, резидент України, компенсуватиме такі витрати на страхування материнській компанії щодо свого директора-нерезидента. Які податкові наслідки (податок на прибуток, ПДВ, ПДФО) для резидента?

Єдиний податок — лише на винагороду комісіонера
ФОП, який має статус платника єдиного податку, оподатковує цим податком лише суму комісійної винагороди, а не всю отриману виручку від товару, реалізованого за договором комісії — Верховний Суд не змінив своєї позиції.

Рішення суду не виконано: відповідальність держави
Велика Палата Верховного Суду відступила від своїх попередніх висновків та наголосила, що держава відповідає за прострочення виконання грошових зобов’язань за судовими рішенням у розмірі 3% річних та інфляційних. Але тільки якщо затримка триває більш як три місяці!

ФОП перевищив ліміт
ФОП на ІІІ групі ЄП (5%). У грудні 2023 р. передбачено перевищення ліміту обсягу доходу. З 01.01.2024 ФОП змушений буде перейти на загальну систему і ПДВ. Які заяви у зв’язку з цим він має подати?

Якщо учасник ТОВ вимагає аудиту фінзвітності
ТОВ може не надавати відомостей, які виходять за межі обсягу аудиту фінзвітності, призначеного на вимогу його учасника. Товариство має лише забезпечити аудитору можливість проведення аудиту та надати копії первинних документів за період аудиту.

До змісту номеру