• Посилання скопійовано

Послуги зберігання за кордоном за відсутності первинних документів: що з ПДВ?

ФОП на ЗС, платник ПДВ, надає послуги міжнародних транспортних перевезень. Під час здійснення перевезень зберігає товар клієнта на складі за межами митної території України. Складські послуги оплачуються нерезиденту готівкою, підтвердних первинних документів немає. Як нараховувати ПДВ при виставленні таких послуг клієнтові на суму 7 600 грн?

Перш ніж перейти до податкових наслідків операції зі зберігання товарів, треба вирішити, чи буде вона взагалі відображатись в обліку ФОПа-перевізника. Адже, хоч ФОП бухобліку і не веде, він, незалежно від системи оподаткування, повинен вести облік витрат. Навіть якщо такі витрати є «транзитними», тобто якщо їх компенсує замовник. І ось тут виникає проблема. Адже в Книзі обліку витрати ФОПа відображаються на підставі розрахункових документів, а їх у ФОПа як раз немає (виходячи із запитання). На нашу думку, немає первинки — немає і запису про витрати в Книзі. А немає записів в Книзі — немає і зазначення таких витрат у декларації (якщо ФОП перебуває на загальній системі оподаткування). Аналогічні претензії може висунути і замовник перевезення. Він має право відмовитися компенсувати витрати на зберігання товарів, якщо перевізник не надасть копії документів, у яких зазначена вартість такого зберігання. Таким чином, ПДВ-наслідки можуть виникнути лише у випадку, якщо замовник погодиться оплатити вартість зберігання на підставі звіту перевізника й акта про надання послуг, який він надав.

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов’язаних із рухомим майном, а саме послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг (пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ).

Тобто для складських послуг місцем їх постачання є місце фактичного постачання. Позаяк в описаній ситуації складські послуги надаються за межами митної території України, то і місце постачання послуг — за межами митної території України.

Такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ, і для таких операцій ПН не складають.

Проте такі операції відображають у декларації з ПДВ — у рядку 5 та в таблиці 1 додатка 5 до декларації з ПДВ.

Але в наведеній ситуації, на наш погляд, ФОПу доведеться нарахувати ПДВ під час виставлення таких послуг клієнтові, тому що ФОП не має підтвердних документів на складське зберігання за межами митної території України.

ПН складають у загальному порядку.

Податок становить 20%, 7% і 14% бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг (пп. 194.1.1 ПКУ).

Тобто клієнт сплачує ціну послуг з урахуванням ПДВ. За погодженням із клієнтом ФОП може складати документи, включно з ПН, на суму послуги — 7 600 грн, у т. ч. ПДВ — 1 266,67 грн, або на суму послуги — 7 600 грн, окрім того ПДВ — 1 520 грн, разом на суму 9 120 грн (7 600 + 1 520).

Ми навели власну позицію щодо цієї ситуації. Але податкова служба може мати іншу думку. Тож для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру