• Посилання скопійовано

Немає чека за придбання послуг: чи оподатковуваний дохід для працівника?

Працівник розрахувався за послуги корпоративною карткою, фіскального чека не отримав, контрагент надав акт виконаних робіт. Чи достатньо виписки з банківського рахунку за корпоративною карткою, де у призначенні платежу написано «за товари/послуги»? Чи є ці послуги об’єктом оподаткування ПДФО та ВЗ для працівника?

Якщо під час відрядження чи виконання окремих цивільно-правових дій платник податку застосував для розрахунків платіжний інструмент, включаючи корпоративний (бізнесовий) платіжний інструмент або особистий платіжний інструмент чи його реквізити, вартість витрат засвідчується документом (випискою та/або відомостями з рахунку) в електронній або паперовій формі, що містить визначену законом інформацію про виконані платіжні операції за рахунком, до якого емітовано такий платіжний інструмент (пп. 170.9.2 ПКУ).

Із зазначеної норми випливає: якщо працівник розрахувався корпоративною платіжною карткою за придбання послуг, то вартість витрат засвідчується випискою з рахунку.

Отже, вважаємо, що в цій ситуації оподатковуваного доходу у працівника, який розрахувався за послуги корпоративною карткою і за відсутності фіскального чека надасть акт виконаних робіт, не буде.

Крім того, роботодавцю варто додати до пакета документів ще й виписку з рахунку, де засвідчено факт списання коштів на оплату послуги.

Також нагадаємо, що надавач послуг міг скористатися нормою п. 14 ст. 9 Закону про РРО1, яка звільняє його від обов’язку видавати фіскальні чеки при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

1 Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру