• Посилання скопійовано

Повернення переплати ПДВ неплатникові ПДВ

Анулювали реєстрацію платника ПДВ. Є переплата з ПДВ в ІКП та є кошти на рахунку в СЕА ПДВ. Який алгоритм повернення цих коштів? Чи обов’язково подавати додаток 4 до останньої декларації з ПДВ?

Після анулювання реєстрації платника податку залишок коштів на його рахунку в СЕА ПДВ перераховується до бюджету, а такий рахунок закривається (п. 200-1.8 ПКУ). Перерахування коштів до бюджету здійснюється на підставі реєстру, що його ДПС надсилає Казначейству і в якому зазначаються назва платника, податковий номер, індивідуальний податковий номер платника та сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету. На підставі реєстру Казначейство перераховує суми податку до бюджету.

З огляду на це краще було б заздалегідь подбати, щоб на рахунку в СЕА ПДВ не було зайвих коштів у сумі, що перевищує суму ПЗ платника ПДВ, яку він має сплатити за даними останньої декларації.

Але якщо так не вийшло і на дату подання декларації з ПДВ (у тому числі останньої декларації) сума коштів на рахунку платника в СЕА ПДВ перевищує суму ПДВ, що підлягає перерахуванню до бюджету (рядок 18 декларації з ПДВ), то платник ПДВ має право подати у складі такої декларації заяву за формою додатка 4 до декларації (п. 200-1.6 ПКУ). Відповідно до цього додатка такі кошти перераховуються на поточний рахунок платника ПДВ, реквізити якого платник зазначає у додатку 4 до декларації, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з ПДВ та суму узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ.

Якщо додаток 4 не подавали, то надміру сплачені грошові зобов’язання також можуть бути повернуті платникові ПДВ за його заявою, яку він складає у довільній формі (ст. 43 ПКУ). Подання заяви є обов’язковою умовою для повернення сум грошового зобов’язання (п. 43.3 ПКУ).

Напрями повернення коштів, зайво сплачених у рахунок погашення зобов’язань з ПДВ, визначені п. 43.4-1 ПКУ, їх усього два:

1) виключно на рахунок платника ПДВ у СЕА ПДВ;

2) за відсутності рахунку в СЕА ПДВ (зокрема, коли він уже закритий після анулювання реєстрації) на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів — шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

З цього випливає, що після анулювання реєстрації повернути зайво сплачені суми ПДВ можна тільки на поточний рахунок платника у банку. Переспрямування цих сум у рахунок погашення зобов’язань з інших податків нормами ПКУ не передбачено.

Якщо платник податків має податковий борг, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на його поточний рахунок в установі банку або готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, здійснюється лише після повного погашення такого податкового боргу (п. 43.2 ПКУ).

Консультують податківці

<...>

Згідно з п. 43.4-1 ст. 43 ПКУ у разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунку платника ПДВ в СЕА ПДВ у порядку, визначеному п. 200-1.5 ст. 200-1 ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в СЕА ПДВ, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів — шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

Роз’яснення ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 02.09.2019

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру