• Посилання скопійовано

Суть справи

Український ФОП працює у Польщі
Український ФОП на ЄП виїхав на тимчасове проживання до Польщі, звідки продовжує працювати віддалено як український ФОП, використовуючи комп’ютер. Розгляньмо особливості оподаткування такого ФОПа.

Опубліковано закон про крафтовий алкоголь
У «Голосі України» 22 серпня 2023 року опубліковано Закон №3193 про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва. Нові правила почнуть діяти з 23 листопада. Розгляньмо, що саме змінилося.

Зустріч ДПС із бізнесом: короткий звіт
22 серпня ДПС провела зустріч із бізнесом з питань застосування РРО/ПРРО, в якій узяв участь голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. О. Гетманцев.

Чекаємо появи Єдиного реєстру кваліфікацій
На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №9630 про вдосконалення національної системи кваліфікацій. Передбачено створення Єдиного реєстру кваліфікацій на підставі Класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників та Реєстру кваліфікацій.

Порядок блокування ПН/РК далі вдосконалять
Проєктом постанови КМУ запропоновано внести зміни до окремих норм автоматизованого моніторингу відповідності ПН та РК критеріям оцінки ступеня ризиків. А саме: до ознаки безумовної реєстрації та переліку показників позитивної податкової історії платника ПДВ.

Перешкоджання перевірці Держпраці: що це?
Навіть факт складання Держпраці акта про неможливість проведення перевірки через відсутність посадових осіб або ненадання документів не завжди закінчується штрафом. Але суд зважатиме на дії як інспекторів, так і самого роботодавця.

Повернення переплати ПДВ неплатникові ПДВ
Анулювали реєстрацію платника ПДВ. Є переплата з ПДВ в ІКП та є кошти на рахунку в СЕА ПДВ. Який алгоритм повернення цих коштів? Чи обов’язково подавати додаток 4 до останньої декларації з ПДВ?

Незбереження «первинки» ФОПом-«єдинником»
З 6 травня 2023 року більшості ФОПів відновлено базові правила щодо збереження первинних документів, типових форм обліку або книг обліку. А з 1 серпня 2023 року відновлено й перебіг строку зберігання цих документів.

Як ФОПу почати торгувати алкоголем
Як отримати ліцензію на торгівлю алкоголем? Чи може торгувати алкоголем ФОП на ІІ групі ЄП? Чи краще торгувати алкоголем на загальній системі? Яку звітність подавати? Чи потрібно вести товарний облік?

Як поскаржитися на ненадання ПН
В які строки подається скарга? В якій формі це треба робити? Що чекає на постачальників товарів після подання скарги? Далі відповідаємо на ці та інші запитання.

Звільнення у вихідний
Працівниця прийнята на роботу 01.06.2020, з 10.06.2020 до 13.10.2020 у відпустці по вагітності та пологах, з 14.10.2020 до 19.08.2023 — у відпустці по догляду за дитиною. Яку кількість днів компенсації за невикористану відпустку потрібно оплатити працівниці в разі звільнення за власним бажанням 19.08.2023? Чи можна звільнити за її власним бажанням 19.08.2023, якщо це субота? Коли сплатити податки? Чи можна звільнити працівницю 18.08.2023 і зразу виплатити компенсацію і сплатити податки? Чи є у цьому випадку якісь особливості щодо єдиної звітності?

До змісту номеру