• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Оформлення транспортних документів при надходженні товару на склад покупця
Продавець (резидент) реалізовує імпортний товар покупцю в Україні. Товар транспортується з-за кордону одразу на склад покупця на відповідальне зберігання. Передача товару видатковою накладною покупцю відбувається за деякий час, після постачання всього товару, зберігання може бути кілька місяців. Покупець просить ТТН, проте на момент передачі товар уже на складі покупця, але у власності продавця. Чи достатньо копії CMR? Також покупець просить у графі 24 CMR зазначити дату видаткової накладної, а не дату доставки товару на склад.

Печатка перевізника на ТТН
При оформленні ТТН є відправник, одержувач і перевізник. Чиї печатки потрібні для правильного оформлення? Чи потрібна печатка перевізника?

Відпустка без збереження зарплати чи призупинення трудового договору: що краще?
Основна діяльність сезонна, надходжень від неї тимчасово немає, є тільки за неосновним КВЕДом (оренда приміщення). Кредитів із початком війни не дають. Як краще вчинити: відправити працівників у відпустку за свій рахунок чи призупинити дію трудового договору? Чи можна оформити одним наказом, чи окремо на кожного працівника? Чи потрібні заяви від працівників?

Корковий збір за «своє» спиртне
ФОП провадить діяльність у кафе. Чи можуть гості, які приходять у кафе, розпивати свої алкогольні напої за столом? Чи може ФОП додавати в чек корковий збір за те, що надав гостям келихи під їхній алкоголь?

Облік часткового погашення боргу, який було списано
Підприємство у 2009 році надало фіндопомогу іншому підприємству. Позаяк це останнє збанкрутувало і перебуває в стадії ліквідації, після подання позову до суду, у 2012 році, заборгованість списали з балансу та відобразили на позабалансовому субрахунку 071. Але у 2023 р. підприємство отримало часткове погашення цього боргу. Які особливості бухгалтерського обліку, оподаткування?

Як визначити розрахункову вартість видобутої підземної води?
Тваринницьке підприємство має водну свердловину, через яку видобуває підземну воду для потреб виробництва тваринницької продукції. Як визначити розрахункову вартість видобутої підземної води для заповнення додатка 1 до декларації з рентної плати? Чи мають збігатися показники рядка 9 додатка 1 та рядка 8 додатка 5 до декларації?

До змісту номеру