• Посилання скопійовано

Чекаємо появи Єдиного реєстру кваліфікацій

На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №9630 про вдосконалення національної системи кваліфікацій. Передбачено створення Єдиного реєстру кваліфікацій на підставі Класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників та Реєстру кваліфікацій.

Група народних депутатів на чолі з Галиною Третьяковою 21 серпня зареєструвала законопроєкт №9630 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань.

Навіщо оновлювати Класифікатор?

У пояснювальній записці до законопроєкту №9630 сказано, що наявні Національний класифікатор професій та Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників з огляду на відсутність їх синхронізації з Реєстром кваліфікацій, моральну застарілість і невідповідність сучасним виробничим процесам та обладнанню, а також ведення різними суб’єктами гальмують розвиток ринку праці і не сприяють ефективному виконанню завдань та функцій колегіального органу у сфері кваліфікацій.

Також наголошено, що ринок праці являє собою особливу сукупність економічних і правових відносин, пов’язаних із забезпеченням ефективної трудової зайнятості громадян, задоволенням попиту та пропозиції на робочу силу.

Яка мета законопроєкту?

Метою законопроєкту є впорядкування системи кваліфікації та створення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатора професій) шляхом об’єднання Національного класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Реєстру кваліфікацій, їх диджиталізації та синхронізації з іншими базами даних, аби процес обміну та доступу до інформації про професійні кваліфікації був швидкий, прозорий та відповідав потребам ринку праці у реальному часі.

Також проєкт розроблено з метою удосконалення законодавства у сфері зайнятості населення та трудової міграції, у частині інформування про попит на робочу силу (вакансії).

Що пропонується законопроєктом?

Законопроєктом пропонується внести зміни до Господарського кодексу України, Кодексу законів про працю України та Закону України «Про освіту» в частині передачі повноважень з ведення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатора професій) до колегіального органу, який безпосередньо стосується сфери кваліфікацій та здійснює відповідні функції. Також запропоновано встановити перехідний період, під час якого Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників вестиме колегіальний орган у сфері кваліфікацій.

Законопроектом пропонується скасувати зобов’язання роботодавця подавати територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, інформацію про попит на робочу силу (вакансії), а надати можливість подавати зазначену інформацію.

Зокрема, з КЗпП має бути вилучено:

частину 6 ст. 4-2, згідно з якою порядок розроблення та затвердження кваліфікаційних характеристик затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері праці, трудових відносин та зайнятості населення, за поданням Національного агентства кваліфікацій;

статтю 206, відповідно до якої працівникові, який успішно закінчив виробниче навчання, присвоюється кваліфікація відповідно до тарифно-кваліфікаційного довідника і надається робота відповідно до набутої ним кваліфікації та присвоєного розряду.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру