• Посилання скопійовано

Право на торговельну марку: як відобразити в бухобліку?

Підприємство отримує від іншого підприємства права на торговельні марки (назви препаратів, які продаватиме). Як обліковувати, якщо права отримані за балансовою вартістю та безоплатно? Якщо свідоцтво на права отримано на 10 років у вересні 2017 р., а підприємство отримало його в грудні 2022 року, то який період амортизації?

Отримана ТМ — нематеріальний актив

Права на торговельні марки, як різновид прав на комерційні позначення, відносять до складу нематеріальних активів (НМА) (п. 5 НП(С)БО 8).

Придбаний або отриманий нематеріальний актив відображають у балансі, якщо є імовірність одержання майбутніх економічних вигід, пов’язаних із його використанням, та його вартість може бути достовірно визначена (пп. 6 НП(С)БО 8).

Придбані (створені) НМА зараховують на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 10 НП(С)БО 8).

Якщо право на ТМ придбали за плату

Первісна вартість придбаного НМА складається з ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов’язаних із його придбанням та доведенням до стану, в якому він придатний для використання за призначенням (п. 11 НП(С)БО 8).

Таким чином, якщо підприємство придбало право на торговельну марку, воно зараховує його на баланс такими проведеннями (цифри умовні):

— Д-т 154 К-т 63 — 10 000 грн (на вартість придбання);

— Д-т 123 К-т 154 — 10 000 грн (ТМ зараховано на баланс);

— Д-т 63 К-т 311 — 10 000 грн (оплата продавцеві).

Якщо підприємство мало інші пов’язані з придбанням витрати, наприклад реєстраційні тощо, вони збільшують первісну вартість права на ТМ, їх облік аналогічний з показаним вище.

Якщо право на ТМ отримали безоплатно

Первісною вартістю безоплатно отриманих нематеріальних активів є їхня справедлива вартість на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених пунктом 11 цього НП(С)БО (п. 13 НП(С)БО 8).

Справедлива вартість — це, по суті, ринкова вартість, тобто вартість, за якою право на ТМ можна придбати.

Безоплатне отримання права на ТМ рекомендується рекомендується відображати проведенням (цифра умовна):

— Д-т 123 К-т 424 — 10 000 грн (на справедливу вартість).

Але насправді це спірне питання. З одного боку, до початку фактичного використання такої ТМ нема сенсу визнавати витрати і дохід (Д-т 474 К-т 745) в сумі амортизації. Тим, хто так вважає, є сенс спочатку оприбуткувати її за дебетом субрахунку 154, а вже після введення в експлуатацію — перевести на субрахунок 123. З іншого боку, важливими є такі фактори, як моральний знос та сплив строку дії ТМ, які виникають незалежно від того, використовується ТМ чи ні, і зменшують її вартість. Тому, коли краще зараховувати ТМ за дебетом 123 і починати амортизувати, відповідно до норм п. 25 НП(С)БО 8, кожен вирішує самостійно.

Якщо підприємство мало інші пов’язані з придбанням витрати, наприклад реєстраційні тощо, вони збільшують первісну вартість права на ТМ, що відображається так, як зазначено вище: через субрахунок 154.

Амортизація права на ТМ

Амортизацію НМА (крім права постійного користування земельною ділянкою) нараховують протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс) (п. 25 НП(С)БО 8).

Відповідно до п. 26 НП(С)БО 8, визначаючи строк корисного використання об’єкта НМА, слід ураховувати:

— строки корисного використання подібних активів;

— моральний знос, що передбачається;

— правові або інші подібні обмеження щодо строків його використання;

— очікуваний спосіб використання нематеріального активу підприємством;

— залежність строку корисного використання нематеріального активу від строку корисного використання інших активів підприємства.

Очевидно, що в описаній ситуації варто орієнтуватися на термін дії свідоцтва — 10 років. Якщо свідоцтво отримали у вересні 2017 р., то термін його дії закінчується у вересні 2027 р. Тож якщо отримане право підприємство очікує використовувати протягом усього цього терміну, а право отримало у грудні 2022 р., строк становитиме з січня 2023 р. до вересня 2027 р. (включно) — 4 роки 9 місяців.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому нематеріальний актив уведено в господарський оборот (тобто коли зроблено запис за дебетом рахунку 123: Д-т 123 К-т 154, 424) (п. 29 НП(С)БО 8).

Наприклад, якщо ввели НМА в господарський оборот у грудні 2022 р., його починають амортизувати з січня 2023 р.

Метод амортизації НМА підприємство обирає самостійно виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигід (п. 27 НП(С)БО 8). Якщо їх визначити неможливо, застосовують прямолінійний метод. Розраховують амортизацію при застосуванні відповідних методів нарахування згідно з НП(С)БО 7. Відповідно до п. 29 НП(С)БО 8, суму нарахованої амортизації відображають збільшенням суми витрат і накопиченої амортизації НМА:

— Д-т 23, 28, 93 тощо К-т 133.

А якщо право на ТМ отримали безоплатно, одночасно з проведенням із нарахування амортизації відображають дохід від безоплатного отримання, пропорційно до нарахованої амортизації:

— Д-т 424 К-т 745.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру