• Посилання скопійовано

Звітність ФОПа-«єдинника», який веде різні види діяльності

ФОП на ІІ групі ЄП займається роздрібною торгівлею і здає в оренду свою квартиру щодобово. Чи потрібно подавати різні декларації за рік за видами діяльності? Чи подавати різні звіти щодо найманих працівників?

Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності (ст. 41 Конституції).

Водночас власник має право використовувати своє майно для підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом (ч. 1 ст. 320 ЦКУ)

Тобто фізособа може розпоряджатися майном, яке належить їй на праві власності, в тому числі і для використання у підприємницькій діяльності як підприємець (хоча право власності зареєстроване на пересічну фізособу).

Так, суб’єктами права приватної власності згідно зі ст. 325 ЦКУ є фізособи. І, як зазначає Мін’юст у листі від 11.01.2007 №19-32/2, право власності на нерухоме майно має реєструватись за фізособою, а не за фізособою-підприємцем. Проте надавати таку нерухомість в оренду за договором, у якому зазначено орендодавцем ФОПа, не заборонено.

Тож якщо ФОП на ЄП ІІ групи займається різними видами діяльності, тобто, як в описаному випадку, роздрібною торгівлею (КВЕДи за розділом 47) та наданням в оренду житлового приміщення (власної квартири), маючи КВЕД 68.20 (тобто здає квартиру в межах своєї підприємницької діяльності), то всі доходи ФОПа, отримані від провадження підприємницької діяльності, включаються до загального доходу та оподатковуються залежно від системи оподаткування, на якій перебуває ФОП. Отже, в цьому випадку ФОП подає одну декларацію з єдиного податку.

Якщо ФОП не має «орендного» КВЕДу, то надавати в оренду свою квартиру він може лише як фізособа з відповідним оподаткуванням. Тобто з доходу від надання квартири в оренду утримується ПДФО за ставкою 18% (пп. 170.1.4, п. 167.1 ПКУ) та ВЗ за ставкою 1,5%.

При цьому фізособа за результатами звітного податкового року зобов’язана до 1 травня року, наступного за звітним, подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларує суму отриманого доходу за надання в оренду квартири та визначені суми податкових зобов’язань з ПДФО та ВЗ, що підлягають сплаті до бюджету.

Тож лише в цьому разі будуть дві різні податкові декларації. Одна — декларація з єдиного податку від здійснення роздрібної торгівлі (як ФОП), друга — декларація про майновий стан та доходи (на доходи, отримані від надання квартири в оренду як фізособа).

Щодо питання, чи подавати різні звіти щодо найманих працівників, то якщо ФОП один, просто здійснює різні види діяльності, то працівники прийняті та працюють теж на одного підприємця, відповідно і єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ теж потрібно подавати одну, незалежно від того, в якому виді діяльності працівники зайняті.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру