• Посилання скопійовано

Компенсація додаткової відпустки УБД

Учасник бойових дій торік не брав додаткову відпустку. Цього року звільняється. Чи може отримати компенсацію за невикористану відпустку?

Учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначено Законом про статус ветеранів1, надається додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік (ст. 77-1 КЗпП та ст. 16-2 Закону про відпустки2).

1 Закон України від 22.10.1993 №3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

2 Закон України від 15.11.1996 №504/96-ВР «Про відпустки».

Ця відпустка не належить до категорії щорічних. Вона надається незалежно від відпрацьованого в році часу, повної тривалості один раз протягом календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни. Таку відпустку не продовжують на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки, а не використана протягом поточного року додаткова відпустка на наступний рік не переноситься.

Отже, якщо працівник минулого року (2022 р.) не скористався додатковою відпусткою УБД, то права на її компенсацію він не має, бо така відпустка не переноситься на наступний рік. Крім того, у разі звільнення працівника грошова компенсація за дні невикористаної відпустки (у 2023 році) не виплачується.

Тож працівникові, який має право на додаткову відпустку учасника бойових дій, варто для початку скористатися свої правом на неї у 2023 році (14 к. д.), а останнім днем цієї відпустки звільнитися, отримавши остаточний розрахунок: зарплату за відпрацьовані дні, компенсацію за дні невикористаної основної щорічної відпустки тощо.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру